Előmelegítjük a sütőt alsó- felső sütési programon 180 fokra.
Megmossuk a 2 kg szilvát, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk majd egy jénaiba tesszük vagy egy zománcozott tepsibe.
Ízesítjük: 1 egész citrom reszelt héját és levét is hozzáadjuk. Hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot, 400 g cukrot (mézet is lehet) ízlés szerint édesítjük és fűszerezzük. Összekeverjük, majd jöhetnek a fűszerek: vanília őrlemény, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szerecsendió, 1 kávékanál szegfűszeg, 1/4 kávéskanál kardamom. Megint összekeverjük. Ha elérte a sütő a hőmérsékletet betesszük sülni. 1 órát sütjük, fél időbe 30 percnél átkeverjük.
Mikor megsült a gyümölcs a fűszerekkel ugyan úgy tesszük el steril üvegekbe, mint egy lekvárt és ugyan úgy száraz dunsztba tesszük és hagyjuk lassan kihűlni.
Hagyjuk 1-2 hétig összeérni az ízeket, de egyből is lehet fogyasztani. Én kb 4 teáskanállal szoktam tenni egy bögrébe, majd felöntjük forró vízzel és kész is a finom adalékanyag és tartósítószer mentes tea. Ráadásul a finom gyümölcsdarabokat is elfogyaszthatjuk. :)