A 70 fok körüli forró víz elengedhetetlen a rozslisztnél, mert gazdagabb ízt fog eredményezni! A ragadós, nehezen kezelhető tészta normális. Ennél a kenyérnél nem kell hajtogatni. Egy tömör, de finom kenyeret fogunk kapni. Kimérjük a rozslisztet és "leforrázzuk" a 70 fok körüli vízzel, majd összekeverjük a tésztát és hagyjuk letakarva kb 2 órát pihenni.
Ha visszahűlt kb 30 fok körülre akkor adhatjuk hozzá az aktív vagy maradék kovászt. Majd a sót, a köményt és a zsírt. (A kömény és a zsír is elhagyható, de a kömény jól passzol a rozskenyérhez, szerintem így finomabb lesz.) Összekeverjük a tésztát, majd megformázzuk a kenyeret és jól belisztezzük a tetejét. (Én már az edényembe "kelesztettem" amibe sütöttem.) Hagyjuk kb 3 órát pihenni.
Ha szép repedezett lett a lisztezett kenyér teteje előmelegítjük a sütőt. (Rozskenyérnél senki ne várjon nagy térfogat növekedést.) Előmelegítjük a sütőt 250 fokra alsó-felső sütési programon. Ha felmelegedett a sütő betesszük fedővel együtt a kenyeret és egyből csendesítjük a sütőt 180 fokra így sütjük fedővel 45 percet, majd levesszük a fedőt és fedő nélkül még 30 percet. A sütési idő sütőnként eltérhet!
A megsült rozskenyeret rácsra tesszük és csak másnak vágjuk fel, szép lassan hagyjuk teljesen kihűlni, hagyjuk, hogy "összeérjenek" az ízek!