(Ezekkel az arányokkal 3 db 5 dl-es üveg dzsem jön ki.) Leszedjük az epret, megmossuk és a rossz részeket kivágjuk belőle. Az eperhez nagyon passzol a menta, citromfű, levendula és a bazsalikom is, bátran próbáljátok ki ezekkel a fűszernövényekkel.
Sterilizáljuk az üvegeket: Én el szoktam mosogatógépbe mosatni őket, majd 105 fokos sütőbe beteszem kb. 30 percre.
Feltesszük egy lábasba főni az epret, hozzáadunk ízlés szerint 1-2 marék friss apróra vágott bazsalikom levelet. Összenyomkodjuk villával vagy botmixerrel pépesítjük. A habot leszedjük a tetejéről.
Jöhet hozzá 1 teáskanál citromsav, 455 g cukor és 35 g dzsemfix. (1 csomag + 1/4 csomag)
Forrástól számítva kb. 3 percig forraljuk, majd a forró sterilizált üvegekbe merjük a forró dzsemet. Én befőző fóliát is szoktam a tetejére tenni, ráhúzzuk az üveg tetejét és kb. 10 percre fejre állítjuk. Utána be szoktam takargatni és így hagyom kihűlni.