Egyszerű sűrű szilvalekvár sütőben sütve tartósítószer nélkül. Fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval fűszerezve. Tökéletes lekváros buktába.
Szilvalekvár sütőben
Egyszerű szilvalekvár sütőben sütve. 5 kg gyümölcsből kb .2-3 kg lekvár lesz attól függően, hogy ki mennyire hagyja sűrűre.
Hozzávalók
- 5 kg szilva
- 500 g cukor
- 1 evőkanál fahéj őrölt
- 1 kávéskanál szegfűszeg őrölt
- 1 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés
- Megmossuk és kimagozzuk a szilvát, majd feldaraboljuk tetszőleges méretűre és egy tepsibe tesszük.
- Előmelegítjük a sütőt alul-felül sütési módon, 180 fokon. Ha elérte a sütő a hőmérsékletet betesszük a szilvát.
- 30 percenként megkeverjük.
- Az 5. körnél hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. Nem muszáj ezeket hozzáadni, el is lehet hagyni, de nekünk nem volt elég édes a szilva cukor nélkül, így egy kicsit tettem hozzá. Visszatesszük még 1-2 körre a sütőbe.
- Igazából itt már mindenki döntse el, hogy milyen sűrűre szeretné a lekvárt aszerint tegye vissza a sütőbe. Ha elértük a megfelelő állagot, sterilizált forró üvegekbe merjük a forró lekvárt.
- (Én befőző fóliát is szoktam használni.) 10 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket majd száraz dunsztba tesszük úgy hagyjuk szép lassan kihűlni.