Pizzás csiga kovásszal
A legpuhább pizzás csiga kovásszal és Tang Zhong technikával készítve. Próbáljátok ki! Puha, foszlós, levegős álom a tészta.
Hozzávalók
Tang Zhong
- 240 g tej vagy víz
- 40 g liszt
Tészta
- Tang Zhong (kihűlt)
- 600 g liszt
- 200 g kovász aktív
- 120 g tej
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 40 g zsír
- 30 g vaj
- 7 g só
Elkészítés
- Elkészítjük először a Tang Zhong-ot. Aki nem tudja mi ez, van egy külön oldal ahol részletezek mindent. Keverjük össze a Tang Zhong-hoz szükséges 40g lisztet és 240g tejet. Melegítsük 65°C-ra folyamatos kevergetés mellett, amíg sűrű állagot nem kapunk. Majd hagyjuk kihűlni. Utána adjuk hozzá a tésztánkhoz.
- Teljesen kidagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük 1 órát.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát tetszőleges módon, majd hagyjuk pihenni 1 órát.
- Elvégezzük a második hajtogatást, majd hagyjuk pihenni 1 órát.
- A harmadik utolsó hajtogatás után hagyjuk érni a tésztát még 2 órát.
- Elkészítjük a paradicsomszószt: fűszerezzük ízlés szerint (só, oregánó, bazsalikom, apróra vágott sonka, reszelt sajt).
- Formázás: Kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát és megkenjük a paradicsomszószos feltétünkkel. Feltekerjük egy rúdba és 3-4 cm-s darabokra felszeleteljük és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Újabban én közel rakom őket egymáshoz, hogy a sütés során összeérjenek így a szélük is finom puha lesz, nem szárad ki. Hagyjuk kelni kb 2-3 órát. (Nekem elég volt 2 óra.)
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési programon.
- Lekenjük a csigákat 1 felvert tojással és egy korty tejjel.
- Betesszük sülni a csigákat, gőzösítünk a sütőbe. Egyből csendesítjük a sütőt 200 fokról 180 fokra és kb 30 perc alatt készre sütjük.