Kovászos tejes kifli
Egyszerűen elkészíthető kovászos tejes kifli pihe-puha bélzettel.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2,5 dl tej meleg
- 25 g natúr joghurt vagy tejföl
- 150 g kovász
- 13 g só
- 23 g cukor
- 50 g vaj szobahőmérsékletű
Elkészítés
- A hozzávalókat összedagasszuk. Ha kidagasztottuk teljesen a tésztát 1 órát hagyjuk érni.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát, majd pihentetjük 45 percet.
- Másodszor is meghajtogatjuk a tésztát és ismét pihentetjük 45 percet.
- Meghajtogatjuk utoljára a tésztát és meleg helyen hagyjuk még kb. 2 órát kelni.
- Majd tegyük be egy éjszakára (vagy 10-12 órára) a hűtőbe.
- Ha letelt a 10-12 óra vegyük ki a tésztát a hűtőből és hagyjuk kb. 1-2 órát temperálódni a pulton.
- Formázzuk meg a kifliket, ki hogy szeretné. Én egy nagy körre szoktam kinyújtani a tésztát és pizzavágóval mindig felezem, így a végén elérjük a megfelelő háromszögeket. Majd a kis háromszögeket kinyújtjuk és feltekerjük.
- 1 felvert tojással lekenjük a kifliket és megszórjuk egy kis sóval vagy amivel szeretnénk.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul-felül sütési programon. Ha elérte a hőfokot, betesszük a kifliket és párásítunk. Egyből csökkentjük 200 fokról 180 fokra a sütőt és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük a kifliket.