Kovászos rozskenyér

34

Kovászos rozskenyér, 100% teljes kiőrlésű rozsliszt-el.

Kovászos rozskenyér

Egyszerű kovászos rozskenyér recept azoknak akik szeretik a rozskenyeret.

Hozzávalók
  

  • 1 kg rozsliszt teljes kiőrlésű
  • 750 g víz 70 fokos!
  • 500 g kovász aktív vagy maradék
  • 25 g
  • 1 ek kömény
  • 1 ek zsír

Elkészítés
 

  • A 70 fok körüli forró víz elengedhetetlen a rozslisztnél, mert gazdagabb ízt fog eredményezni!
    A ragadós, nehezen kezelhető tészta normális.
    Ennél a kenyérnél nem kell hajtogatni.
    Egy tömör, de finom kenyeret fogunk kapni.
  • Kimérjük a rozslisztet és "leforrázzuk" a 70 fok körüli vízzel, majd összekeverjük a tésztát és hagyjuk letakarva kb 2 órát pihenni.
  • Ha visszahűlt kb 30 fok körülre akkor adhatjuk hozzá az aktív vagy maradék kovászt. Majd a sót, a köményt és a zsírt. (A kömény és a zsír is elhagyható, de a kömény jól passzol a rozskenyérhez, szerintem így finomabb lesz.) Összekeverjük a tésztát, majd megformázzuk a kenyeret és jól belisztezzük a tetejét. (Én már az edényembe "kelesztettem" amibe sütöttem.) Hagyjuk kb 3 órát pihenni.
  • Ha szép repedezett lett a lisztezett kenyér teteje előmelegítjük a sütőt. (Rozskenyérnél senki ne várjon nagy térfogat növekedést.) Előmelegítjük a sütőt 250 fokra alsó-felső sütési programon. Ha felmelegedett a sütő betesszük fedővel együtt a kenyeret és egyből csendesítjük a sütőt 180 fokra így sütjük fedővel 45 percet, majd levesszük a fedőt és fedő nélkül még 30 percet. A sütési idő sütőnként eltérhet!
  • A megsült rozskenyeret rácsra tesszük és csak másnak vágjuk fel, szép lassan hagyjuk teljesen kihűlni, hagyjuk, hogy "összeérjenek" az ízek!
Tetszett ez a Recept? Iratkozz Fel a Csatornámra!


vagy csatlakozz támogató tagként

Close
KovászTündér © Copyright 2025. Minden jog fenntartva.
Close