Támogató
A recept megjelenését a BB Dekor Shop támogatta.
Kovászos pizza
Légiesen könnyű pizza tészta 72 óra kelesztéssel.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g pizzaliszt
- 120 g kovász
- 275 g víz szobahőmérsékletű
- 2 evőkanál oliva olaj
- 1/2 evőkanál só
Elkészítés
- Kimérjük a vizet és elkeverjük benne a kovászt, majd rászitáljuk a lisztet. Elkezdjük dagasztani, majd 30 percet pihentetjük.
- Adjuk hozzá az olajat és a sót, és dagasszuk tovább.
- Kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztát és 30 percet pihentetjük.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát sziromhajtással (mint a virág szirmainál, úgy megyünk körbe), majd 30 percet pihentetjük.
- Ismét sziromhajtással meghajtogatjuk és 30 percet megint pihentetjük.
- Elvégezzük az utolsó sziromhajtást, 30 percet pihentetjük, majd hűtőben kelesztjük 72 órát.
- 72 óra múlva kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1-2 órát temperálódni a pulton. Utána kettészedjük a tésztát és gömbölyítjük, majd letakarjuk egy konyharuhával. Közben előmelegítjük a sütőt 300 fokra alul-felül sütéses programon, a pizza kővel együtt.
- Ha elérte a sütő a 300 fokot, megformázzuk a pizzákat és rátesszük a feltétet.
- Betesszük sülni a pizzakőre a pizzát. (Én szoktam kicsit párásítani is a sütőbe.) 5-6 perc alatt készre sütjük.