Kovászos panettone

2.4K

Eredeti olasz recept: biancolevito.it oldalról. Nem 2 perc elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom ez a karácsonyi olasz édesség.

Kovászos panettone

Eredeti olasz recept: biancolevito.it oldalról. Ebből a mennyiségből 1 kg körüli panettone lesz.

Hozzávalók
  

Kovász etetése

  • 50 g kovász mag
  • 80 g manitoba liszt
  • 20 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 60 g víz
  • 1 tk méz

Előtészta

  • 200 g manitoba liszt
  • 125 g vaj
  • 120 g aktív kovász
  • 88 g cukor
  • 4 db tojássárgája Kb 69 g (1.adag)
  • 50 g víz kb 30 fokos (1.adag)
  • 3 db tojássárgája 2.adag
  • 25 g víz 2.adag

Második tészta

  • 100 g manitoba liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 25 g vaj
  • 15 g cukor
  • 15 g olvasztott vaj
  • 13 g méz
  • 13 g ízesítő paszta
  • vanília
  • 6 g

Töltelék

  • 125 g mazsola
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • 13 g kandírozott citromhéj

Elkészítés
 

  • Első lépés: a kovász frissítése. A felhasználás előtt 3 nappal kezdjétek etetni 6-8 óránként, hogy jól felerősödjön. Én így etettem: 50 g kovász mag + 80 g manitoba liszt + 20 g teljes kiőrlésű rozsliszt + 60 g víz + 1 tk méz. (A víz szobahőmérsékletű legyen ne meleg, mert akkor savas irányba fog menni a kovász.)
  • Elő tészta: A cukrot és az első adag tojássárgáját feloldjuk, habverővel összekeverjük kb. 30 fokos vízben, majd hozzáadjuk a kovászt.
  • Ha elvegyült a kovász jöhet hozzá a manitoba liszt, dagasszuk addig amíg egy ragadós, de nyújtható tésztát kapunk. Ha a tészta rugalmas, jöhet hozzá a 2. adag tojássárgája majd a 2. adag víz. Dagasszuk tovább, majd adjuk hozzá több részletben a szobahőmérsékletű vajat. Az első tészta ha elkészült, 22-25 fokon kb. 15 órát kelesszük, amíg a térfogata megháromszorozódik.
  • Második tészta: Az előtésztát a dagasztótálba öntjük és a lisztel elkezdjük dagasztani, majd jöhet a tojássárgája. Adjuk hozzá a cukrot, a mézet és az ízesítő pasztát. Hagyjuk dagasztani, amíg el nem válik a tészta a táltól.
  • Egy másik edénybe keverjük össze a vajat, az olvasztott vajat, a sót és a vaníliát, majd részletekben adjuk hozzá a tésztához.
  • Ha a tészta összeállt, jöhet hozzá a mazsola és a kandírozott gyümölcsök. 1-2 perc alatt átforgatjuk és utána hagyjuk kb. 1 órát pihenni a tésztát.
  • A tésztát vajazott felületen gömbölyítjük, formázzuk és panettone formába tesszük. Kb. 26-28 fokon 6 órát kelesszük, amíg a forma háromnegyedéig feljön.
  • Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, alul-felül sütési programon.
  • Bemetsszük a panettone tetejét. Majd betesszük a sütőbe, gőzösítünk és 160 fokon sütjük kb. 45-50 percet, míg a tészta belső hőmérséklete el nem éri a 92 fok körüli hőmérsékletet.
  • Ha megsült a panettone, kivesszük, egyből átszúrjuk és fellógatva hagyjuk kihűlni, hogy ne essen össze a belseje.
  • Jó sütögetést és karácsonyi készülődést, kellemes ünnepeket mindenkinek!

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close