Kovászos leopárd kalács

667

Kovászos leopárd kalács

Ha a leopárd verzióban csináljátok ezt a kalácsot, kicsit melós amíg a foltokat kialakítja az ember, de megéri szerintem. A foltok elhelyezése a kulcs, ez nekem sem sikerül mindig a legjobbra.

Hozzávalók
  

Fehér tészta

  • 2 dl habtejszín langyos
  • 1 dl tej langyos
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db vaníliás cukor
  • 36 g cukor barna
  • 120 g kovász
  • 400 g liszt

Barna tészta

  • 1 dl habtejszín langyos
  • 1 dl tej langyos
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db vaníliás cukor
  • 30 g cukor
  • 60 g kovász
  • 200 g liszt
  • 25 g kakaópor
  • fekete kakaópor

Elkészítés
 

  • Ez a mennyiség az én Emily Henry edényemre van kalibrálva. Én ebben az edényben sütök mindent amióta megvan. A kalács kisütve 1,5 – 2 kg között lesz, csak mindig elfelejtem lemérni. 🙂
  • Külön szoktam a fehér és a barna tésztát elkészíteni (de egyben is el lehet), majd ketté szeditek és úgy színezitek utólag a kakaóval. Nekem könnyebb külön készíteni.
  • Fehér tészta: Kimérjük a langyos tejet, a tejszínt. Hozzáadjuk a kovászt, a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A végén rászitáljuk a lisztet és kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük 2 órát melegben.
  • Barna tészta: Ugyanúgy csinálunk mindent, mint az előbb, csak adunk hozzá 25 g kakaóport. Elkezdjük dagasztani a világosbarna tésztát, majd ha a szín megvan, ketté szedjük, ez lesz a világosbarna rész. A másik felébe még teszünk fekete kakaóport és addig dagasztjuk, amíg a szín teljesen homogén nem lesz, így megkapjuk a sötétebb barna tésztát is. Őket is kiolajozott kelesztő tálba tesszük és pihentetjük 2 órát meleg helyen.
  • Foltok formázása: Gombócokra osztjuk a tésztákat. Mérjétek le mind a 3 tészta súlyát és úgy számoljátok ki a gombócok súlyát, legyen benne kisebb, nagyobb is.
    (Nekem a fehér tésztánál: 6 db 75 g és 9 db 50 g lett. A világos barnánál: 4 db 40 g és 4 db 23 g. A sötétbarna: 4 db 40 g, 4 db 23 g, 2 db 19 g. A nagyobb foltok nekem jobban tetszettek, így több nagyobb gombócot ajánlok.)
    Mindig a világos barna tésztával kezdünk, ezeket sodorjuk el hosszú kígyó formára. Majd a sötétbarnákat elnyújtjuk hosszú, ovális alakra, ezekbe beletesszük a világos barna kígyókat, össze csipkedjük és meghengergetjük. A fehér tésztát is elnyújtjuk hosszúkás, ovális alakra, abba pedig belecsomagoljuk az előbb becsomagolt barna kígyócskákat. A videón mutatom és érthető lesz.
  • Ha az összes tészta gombócunkból megcsináltuk a kígyókat, akkor össze állítjuk. Próbáljatok figyelni a foltok távolságára, méretére, ez nekem sem lesz mindig tökéletes.
  • Utána lefedve, letakarva kelesztjük melegben 2-4 órát. Én mindig azt figyelem, hogy az edényem tetejéig feljöjjön, utána sütöm. A kelesztés függ attól, hogy kinél milyen meleg van, legjobb ha figyelitek. Az enyém 30 fokban kelt 2 órát.
  • Előmelegítjük 180 fokra a sütőt, alul-felül sütési módon.
  • Ha megkelt a tészta, lekenjük 1 egész tojással és betesszük sülni. Én párásítani is szoktam. Az én kalácsom összesen 65 percet sült, de figyeljetek, mert ez is mindenkinek más lesz, függ nagyban a sütőtől, és attól, hogy edényben, fedővel sütitek-e, mint én. Fedővel 45 percet sütöttem, majd levettem a fedőt és még 20 percet sült amíg aranybarna nem lett. Legjobb ha folyamatosan figyelitek.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close