Kovászos hamburgerzsemle
A hamburger nem a legegészségesebb dolog a világon, de ha otthon készíted el minden hozzávalóját, akkor egészségesebbé is tehetjük. Fogadjátok szeretettel a kovászos hamburgerzsemle receptjét.
Hozzávalók
Tészta
- 100 g rétesliszt
- 500 g fehérliszt
- 200 g kovász
- 3 dl tej langyos
- 100 g natúr joghurt
- 40 g barna cukor
- 1 db tojás
- 30 g olaj
- 20 g zsír olvasztott
- 15 g só
Lekenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
- A langyos tejet és a vizet kimérjük, ehhez hozzá adjuk a kovászt, kicsit elkeverjük, majd jöhet hozzá az olaj és a zsír, a natúr joghurt és a tojás.
- Rászitáljuk a lisztet, utána pedig hozzáadjuk a cukrot és a sót. Kidagasztjuk robotgéppel vagy kézzel.
- Hagyjuk 1 órát pihenni kiolajozott kelesztőtálban. (A tetejét tegyük rá, hogy ne száradjon ki a tészta!)
- Az első hajtogatást elvégezzük laminálással, utána kb. 1 órát pihentetjük ismét a kelesztő tálban.
- Másodszor is meghajtjuk sziromhajtással, majd kb. 1 óra pihentetés következik megint, kelesztő tálban.
- Jöhet a harmadik, hajtogatás (szintén sziromhajtás).
- Elvégezzük az utolsó hajtogatást coil hajtással. Ezután hűtőbe tesszük kb. 10-12 órára.
- Kivesszük a hűtőből és hagyjuk temperálódni a konyhapulton 1-2 órát.
- Megformázzuk a hamburgerzsemléket (ki mekkorára szeretné), én kb. 215 grammos gombócokra szoktam formázni. Ilyenkor már sütőpapíros tepsire szoktam őket tenni. Hagyjuk 4-5 órát kelni a formázás után és takarjuk le őket egy konyharuhával.
- Ha megkeltek, lekenjük őket a tojással és leszórhatjuk szezámmaggal vagy amivel szeretnénk.
- Előmelegített, 230 fokos, alul-felül sütéses módra állítjuk a sütőt, betesszük a hamburgerzsemléket és egyből csillapítjuk is 180 fokra. A legjobb gőzben sütni, akinek nincs gőzsütője, egy tiszta virág spriccelővel fújjon be vizet. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Video
@bianka.h92 Kovászos hamburgerbuci. Recept a videón. 🍔🥰 #kovász #hamburgerzsemle #sütéstipp #zsemle #hamburger ♬ background club music for a video(851085) – a.m.c.