Kovászos fánk
Pillekönnyű kovászos fánk, lehet tölteni ganache-al, pudinggal vagy lekvárral is tökéletes vendégváró.
Hozzávalók
- 280 g tej
- 200 g kovász
- 4 db tojássárgája
- 500 g liszt
- 80 g vaj
- 100 g porcukor
- 5 g só
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés
- Egy edénybe: Kimérjük a 280 g langyos tejet, majd hozzá adunk 4 db tojássárgáját, és elkeverjük benne a 200 g kovászt. Ezután hozzá adunk 100 g porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját és rászitálunk 500 g lisztet.
- Elkezdjük dagasztani, majd pár perc után letakarjuk és hagyjuk pihenni egy fél órát.
- Pihentetés után hozzá adunk 80 g vajat és 5 g sót.
- Kidagasztjuk a tésztát majd egy kiolajozott kelesztő tálba pihentetjük 1 órát.
- Elkezdjük hajtogatni óránként a tésztánkat, az első hajtogatást elvégezzük szirom hajtással, majd 1 órát pihentetjük. Ezekre a hajtogatásokra azért van szükség, hogy feszesítjük a tésztát és termeljük bele a levegőt így kapunk majd sütés után egy pihe-puha, levegős bélzetet.
- A második hajtogatásnál ismételjük az előbbi folyamatot és megint pihentetjük 1 órát.
- Meghajtogatjuk utoljára a tésztát és ugyan úgy pihentetjük 1 órát.
- Kinyújtjuk kb 1 cm vastagságúra a tésztát és kiszaggatjuk a kívánt formára.
- Ha kiszaggatjuk, letakarjuk őket egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb 2 órát kelni.
- Ha megkeltek a fánkok, Kezdjük el az olajat hevíteni és ha felforrósodott az olaj, süssük a fánkokat oldalanként 3-4 percet. Ahogy bele tesszük az olajba a fánkot tegyünk a lábasra egyből egy fedőt, hogy bent tartsuk a párát. Mikor aranybarna színe lesz megfordítjuk a fánkot a 2. oldalánál már nem kell rátenni a fedőt.
- Ha aranybarnára sültek a fánkok, hagyjuk kicsit hűlni őket majd töltsük be egy habzsák segítségével, vagy tálaljuk lekvárral, porcukorral, ki, hogy szereti.