Kovászmentő házi tészta

2.9K

Nagyon egyszerű alaprecept házi tésztához.

Kovászmentő házi tészta

Alaprecept házi kovászos tésztához. Millió variáció van ilyen receptekre, érdemes kísérletezni: teljes kiőrlésű, spenótos, mentes stb… hozni fogok több ilyen receptet.

Hozzávalók
  

  • 600 g liszt fehér
  • 400 g kovász aktív vagy maradék kidobásra szánt
  • 20 g olaj oliva
  • 5 db tojás egész
  • 10 g

Elkészítés
 

  • Az összetevőket egyszerűen összeöntjük, kidagasszuk kézzel vagy géppel. Majd hagyjuk egy fél órát pihenni.
  • Ha egy egészségesebb, könnyebben emészthetőbb tésztát szeretnénk, ha pár óra eltelt és elindultak az erjedési folyamatok a tésztában, tegyük 24 órára hűtőbe és csak utána folytassuk a munkát.
  • Lisztezett felületen kis darabokra osszuk a tésztát, én géppel nyújtottam és vágtam, de természetesen kézzel is lehet nyújtani és felcsíkozni is.
  • Lehet lógatva és konyharuhán is szárítani, csak arra kell figyelni, hogy ne ragadjon a tészta, jól lisztezzük be!
  • Tárolás: Kb. 24 óra alatt, száraz-hűvös helyen kiszáríthatjuk. Ha teljesen kiszáradt mindenhol a tészta, légmentesen zárható zacskóban akár 1 évig is elállhat kifőzés előtt.
  • Ha frissen szeretnénk főzni, kb. 1 órát hagyjuk száradni, majd forrásban levő sós vízben kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close