Nagyon egyszerű alaprecept házi tésztához.
Kovászmentő házi tészta
Alaprecept házi kovászos tésztához. Millió variáció van ilyen receptekre, érdemes kísérletezni: teljes kiőrlésű, spenótos, mentes stb… hozni fogok több ilyen receptet.
Hozzávalók
- 600 g liszt fehér
- 400 g kovász aktív vagy maradék kidobásra szánt
- 20 g olaj oliva
- 5 db tojás egész
- 10 g só
Elkészítés
- Az összetevőket egyszerűen összeöntjük, kidagasszuk kézzel vagy géppel. Majd hagyjuk egy fél órát pihenni.
- Ha egy egészségesebb, könnyebben emészthetőbb tésztát szeretnénk, ha pár óra eltelt és elindultak az erjedési folyamatok a tésztában, tegyük 24 órára hűtőbe és csak utána folytassuk a munkát.
- Lisztezett felületen kis darabokra osszuk a tésztát, én géppel nyújtottam és vágtam, de természetesen kézzel is lehet nyújtani és felcsíkozni is.
- Lehet lógatva és konyharuhán is szárítani, csak arra kell figyelni, hogy ne ragadjon a tészta, jól lisztezzük be!
- Tárolás: Kb. 24 óra alatt, száraz-hűvös helyen kiszáríthatjuk. Ha teljesen kiszáradt mindenhol a tészta, légmentesen zárható zacskóban akár 1 évig is elállhat kifőzés előtt.
- Ha frissen szeretnénk főzni, kb. 1 órát hagyjuk száradni, majd forrásban levő sós vízben kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.