Én mindent imádok, ami sütőtökös, így kávéból is az őszi-téli időszakban a fűszeres sütőtökös latte a kedvencem. Régebben mindig ízesített kávészirupot szoktam venni, de már jó ideje saját, házi szirupot készítek.
Fűszeres sütőtökös szirup
Gyors és egyszerű házi fűszeres sütőtök szirup. Tökéletes az őszi-téli szezonban a kávédhoz.
Hozzávalók
- 350 g barna cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 380 g víz
- 200 g sütőtök sütve
- 20 g frissen facsart narancs leve
- 4 kk fahéj őrölt
- 2 kk szegfűszeg őrölt
- 1 kk gyömbér őrölt
- 1/2 kk szerecsendió őrölt
- 1/4 kk kardamom őrölt
Elkészítés
- Kimérjük a vizet, hozzáadjuk a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd cukorszirupot főzünk belőle. Ezután hozzáadjuk a sült sütőtököt.
- Ízesítjük a fűszerekkel, és hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet is. Ezután egy apró lyukú szűrőn átszűrjük a szirupot, és egy tiszta, sterilizált üvegbe töltjük.
- A megmaradt fűszeres sütőtökpürét én sütőtökös kuglófba szoktam felhasználni, vagy ha nem akarok sütni, natúr joghurttal keverem össze, és kész is a finom, fűszeres sütőtökös joghurt. Furcsán hangzik, de nagyon finom.
- A sütőtökszirup kb. 1-2 hétig biztosan eláll a hűtőben. Mi ennyi idő alatt el is szoktuk fogyasztani, de nyugodtan felezzétek a receptben szereplő adagokat, ha nektek sok lenne.