Kimérjük a tészta hozzávalóit a vaj, zsír és a só kivételével majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Pár perc dagasztás után adagoljuk hozzá a vajat és a zsírt majd a dagasztás legvégén adjuk hozzá a sót.
Ha kidagasztottuk a tésztát egy kiolajozott kelesztő tálba pihentetjük 1 órát.
Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Elvégezzük az első hajtogatást tetszőleges módon, majd a kelesztő tálba pihentetjük 45 percet.
Jöhet a második hajtogatás majd ismét 45 perc pihentetés.
Elvégezzük az utolsó harmadik hajtogatást, majd pihentetjük 1 órát.
A tésztát két gombócra osszuk, majd hűtőbe tesszük kb 12 órára kelni. (Én légmentesen zárható dobozba szoktam tenni.)
Elővesszük a tészta gombócokat és szobahőmérsékleten hagyjuk 1-2 órát temperálódni.
Közben elkészítjük a mák tölteléket: A tejet és a tejszínt kimérjük egy lábasba majd hozzáadjuk a citrom héjat, cukrot, a mákot. Kicsit melegítjük, nem kell forralni! Lekapcsoljuk a tűzhelyet és hozzáadjuk a mézet a végén majd hagyjuk kihűlni.
Téglalappá nyújtjuk a tészta gombócokat, majd a mák tölteléket elegyengetjük rajtuk és formázzuk ugyan úgy, mint a bejglit. Behajtjuk a két szélét és feltekerjük, ha ezzel megvagyunk így is süthetjük vagy akár össze is lehet fonni a két rudat amit kaptunk. Én kerámia formába tettem, amit kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával. 25 fokban nekem 4 órát kelt a kalácsom.
Előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon a sütőt.
Ha előmelegedett a sütő betesszük a kalácsot és közben a sütőt 200 fokról egyből csendesítjük 180 fokra. Én fedővel 45 percet sütöttem, majd fedő nélkül még további 10 percet. (Ha nem edényben sütitek fedővel, érdemes figyelni és ha nagyon pirul a kalács teteje egy darab alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg!)