Breadcrumbs with sourdough
Ezt a kelt tészta alap receptet szoktam használni a túrós batyunál is, nagyon finom, puha, foszlós lesz a tészta. Az alap recept Bebepiskóta receptje, ezt kovászosítottam.
- 550 g fehér liszt BL-55 + manitoba + BL-80
- 2,5 dl milk
- 100 g sugar
- 1 cs vanilla sugar
- vanília őrlemény
- salt
- 125 g active leaven
- 2 db Egg
- 100 g vaj vaj + házi zsír keverve
Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba a vaj kivételével. Én a BL-55 finomlisztet (400 g) kevertem manitoba (100 g) és BL-80 kenyérliszttel (50 g).
Elkezdjük dagasztani a tésztát, a végén hozzáadjuk a vajat (80 g) + én ezt is kevertem házi mangalica zsírral (20 g). Kidagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük egy órát.
Háromszor meghajtogatjuk a tésztát és közte mindig pihentetjük egy órát. Én sziromhajtogatással hajtogattam.
A harmadik hajtogatás után pihentetjük egy órát és kb. 100 grammos gombócokra osszuk a tésztát. (Én így szeretem, ebből nagyobb bukták lesznek.) Kinyújtjuk nagyjából téglalap alakúra a gombócokat, megkenjük lekvárral (sűrű lekvárral a legjobb a folyós dzsem valószínű ki fog folyni a hő hatására), majd a két szélét behajtjuk és feltekerjük. Az illesztésnél vizes kézzel összecsipkedjük. (Mint a bejglinél.) Letakarva meleg helyen kb. 3 órát hagyjuk kelni. Ha megkeltek, egy tojással lekenjük őket. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra alsó - felső sütési programon.
Ha felmelegedett a sütő, betesszük sülni a buktákat, kb. 30 percig sütjük, de figyeljétek, mert az idő sütő függő. Ha megsültek, tálaljuk. Lehet porcukrozni is aki szeretné.