Go Back

Bread with sourdough

Alap kalács recept. Egyszerűen elkészíthető. Finom, puha és foszlós.

Ingredients
  

  • 550 g flour (KBL 100 + BL80)
  • 90 g icing sugar
  • 2 package vanilla sugar
  • 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 3 db Egg
  • 2,5 dl habtejszín vagy tej
  • 150 g active leaven
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 tweets salt

Instructions
 

  • Elkeverjük a nedves összetevőket: habtejszín, olvasztott vaj, tojások, kovász.
  • Majd rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat és a csipet sót, citrom reszelt héját. Kidagasztjuk a tésztát.
  • Kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük egy órát.
  • Óránként meghajtogatjuk sziromhajtogatással a tésztát háromszor.
  • Ha elvégeztük az utolsó, harmadik hajtogatást, pihentetjük 1 órát a tésztát, majd kb. 12 órára a hűtőbe tesszük kelni.
  • Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1-2 órát temperálódni a tésztát.
  • A fonási technikának megfelelően osszuk el a tésztát. Én hatos fonást fogok csinálni, így hat darab gombócra osztottam. Hagyjuk letakarva egy órát pihenni.
  • Jöhet a formázás, a gombócokat kinyújtjuk, feltekerjük és hosszú, hasas kígyókká hengergetjük, majd megfonjuk a tésztát.
  • Ha megfontuk, lekenjük egy felvert tojással és hagyjuk kelni négy - öt órát, szobahőmérsékleten.
  • Előmelegítjük a sütőt, közben még egyszer lekenjük a felvert tojással.
  • Sütés: Előmelegített sütőben 180 fokon alsó - felső sütési programon kb. 40-50 percig sütjük. Figyelni kell, mert a szükséges idő sütő függő.

Video

QR Code linking back to recipe