Puha foszlós kalács tökéletes akár a Húsvéti asztalra vagy a Karácsonyira is egyaránt.
Mákos kalács kovásszal
Az alap recept Szoky receptje ezt kovászosítottam. Aki élesztővel készítené nézze meg az ő receptjét a YouTube csatornáján. 🙂
Ingredients
Pasta
- 300 g flour
- 60 g sugar
- 1 cs vanilla sugar
- 2 db egg yolk
- 120 g sourdough Active
- 1,5 dl milk
- 75 g vaj + zsír (35 g + 40 g)
- 1 tweets salt
Filler
- 200 g mák minced
- 75 g sugar
- 1,5 dl milk
- 0,5 dl meringue 30%
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g méz
Instructions
- Ha kidagasztottuk a tésztát egy kiolajozott kelesztő tálba pihentetjük 1 órát.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Elvégezzük az első hajtogatást tetszőleges módon, majd a kelesztő tálba pihentetjük 45 percet.
- Now for the second Folding service majd ismét 45 perc pihentetés.
- Elvégezzük az utolsó harmadik hajtogatást, majd pihentetjük 1 órát.
- A tésztát két gombócra osszuk, majd hűtőbe tesszük kb 12 órára kelni. (Én légmentesen zárható dobozba szoktam tenni.)
- Elővesszük a tészta gombócokat és szobahőmérsékleten hagyjuk 1-2 órát temperálódni.
- Közben elkészítjük a mák tölteléket: A tejet és a tejszínt kimérjük egy lábasba majd hozzáadjuk a citrom héjat, cukrot, a mákot. Kicsit melegítjük, nem kell forralni! Lekapcsoljuk a tűzhelyet és hozzáadjuk a mézet a végén majd hagyjuk kihűlni.
- Téglalappá nyújtjuk a tészta gombócokat, majd a mák tölteléket elegyengetjük rajtuk és formázzuk ugyan úgy, mint a bejglit. Behajtjuk a két szélét és feltekerjük, ha ezzel megvagyunk így is süthetjük vagy akár össze is lehet fonni a két rudat amit kaptunk. Én kerámia formába tettem, amit kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával. 25 fokban nekem 4 órát kelt a kalácsom.
- Előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon a sütőt.
- Ha előmelegedett a sütő betesszük a kalácsot és közben a sütőt 200 fokról egyből csendesítjük 180 fokra. Én fedővel 45 percet sütöttem, majd fedő nélkül még további 10 percet. (Ha nem edényben sütitek fedővel, érdemes figyelni és ha nagyon pirul a kalács teteje egy darab alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg!)