Eredeti olasz recept: biancolevito.it oldalról. Nem 2 perc elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom ez a karácsonyi olasz édesség.
Kovászos panettone
Eredeti olasz recept: biancolevito.it oldalról. Ebből a mennyiségből 1 kg körüli panettone lesz.
Ingredients
Kovász etetése
- 50 g sourdough mag
- 80 g manitoba liszt
- 20 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 60 g Water
- 1 tk méz
Előtészta
- 200 g manitoba liszt
- 125 g vaj
- 120 g active leaven
- 88 g sugar
- 4 db egg yolk Kb 69 g (1.adag)
- 50 g Water kb 30 fokos (1.adag)
- 3 db egg yolk 2.adag
- 25 g Water 2.adag
Második tészta
- 100 g manitoba liszt
- 2 db egg yolk
- 25 g vaj
- 15 g sugar
- 15 g olvasztott vaj
- 13 g méz
- 13 g ízesítő paszta
- vanília
- 6 g salt
Filler
- 125 g mazsola
- 75 g kandírozott narancshéj
- 13 g kandírozott citromhéj
Instructions
- Első lépés: a sourdough frissítése. A felhasználás előtt 3 nappal kezdjétek etetni 6-8 óránként, hogy jól felerősödjön. Én így etettem: 50 g sourdough mag + 80 g manitoba liszt + 20 g teljes kiőrlésű rozsliszt + 60 g víz + 1 tk méz. (A víz szobahőmérsékletű legyen ne meleg, mert akkor savas irányba fog menni a sourdough.)
- Elő tészta: A cukrot és az első adag tojássárgáját feloldjuk, habverővel összekeverjük kb. 30 fokos vízben, majd hozzáadjuk a kovászt.
- Ha elvegyült a sourdough jöhet hozzá a manitoba liszt, dagasszuk addig amíg egy ragadós, de nyújtható tésztát kapunk. Ha a tészta rugalmas, jöhet hozzá a 2. adag tojássárgája majd a 2. adag víz. Dagasszuk tovább, majd adjuk hozzá több részletben a szobahőmérsékletű vajat. Az első tészta ha elkészült, 22-25 fokon kb. 15 órát kelesszük, amíg a térfogata megháromszorozódik.
- Második tészta: Az előtésztát a dagasztótálba öntjük és a lisztel elkezdjük dagasztani, majd jöhet a tojássárgája. Adjuk hozzá a cukrot, a mézet és az ízesítő pasztát. Hagyjuk dagasztani, amíg el nem válik a tészta a táltól.
- Egy másik edénybe keverjük össze a vajat, az olvasztott vajat, a sót és a vaníliát, majd részletekben adjuk hozzá a tésztához.
- Ha a tészta összeállt, jöhet hozzá a mazsola és a kandírozott gyümölcsök. 1-2 perc alatt átforgatjuk és utána hagyjuk kb. 1 órát pihenni a tésztát.
- A tésztát vajazott felületen gömbölyítjük, formázzuk és panettone formába tesszük. Kb. 26-28 fokon 6 órát kelesszük, amíg a forma háromnegyedéig feljön.
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, alul-felül sütési programon.
- Bemetsszük a panettone tetejét. Majd betesszük a sütőbe, gőzösítünk és 160 fokon sütjük kb. 45-50 percet, míg a tészta belső hőmérséklete el nem éri a 92 fok körüli hőmérsékletet.
- Ha megsült a panettone, kivesszük, egyből átszúrjuk és fellógatva hagyjuk kihűlni, hogy ne essen össze a belseje.
- Jó sütögetést és karácsonyi készülődést, kellemes ünnepeket mindenkinek!