Ibolya dzsem

3.3K

Ibolya dzsem

Több száz fajta ibolya létezik, amikből több védett növénynek számít, de az illatos ibolya másnéven lila ibolya nem tartozik közéjük. A lila ibolya gyógynövénynek számít, teát, tinktúrát más országokban parfümöt is szoktak készíteni belőle.

Ingredients
  

  • 2 l ibolya virág fej szár nélkül
  • 2,4 l forró víz
  • 1,5 kg sugar
  • 100 g citromlé
  • 3 package dzsemfix
  • 2 tablespoon pektin

Instructions
 

  • (Ebből a mennyiségből kb. 3,5 liter ibolya dzsem jött ki.)
    Először szedjünk 2 liternyi ibolya virágot szár nélkül, csak a sötétebb színű virágokat.
  • Majd egy edénybe leforrázzuk őket 2,4 l forró vízzel és hagyjuk 2 órát ázni.
  • Utána leszűrjük és kinyomkodjuk a virágokat.
  • Közben a tiszta üvegeket 100 fokon sterilizáljuk a sütőben.
  • Hozzáöntjük a 100 g citromlevet .
  • 1 kg cukrot, majd a még fél kg cukorban elkeverjük a 3 db dzsemfixet és egy kis pektint, ezt is hozzáadtam. Itt lehet variálni a mennyiségekkel ki milyen édesen és sűrűen szereti a dzsemet.
  • Pár perc forralás után leszedjük a tetejéről a habot.
  • A sterilizált üvegekbe töltjük.
  • Én befőzési fóliát szoktam tenni az üvegekre és utána teszem rá a az üveg tetejét, majd fejjel lefele letesszük és így hagyjuk kb. 10 percet utána meg lehet fordítani. Megvárjuk míg kihűl és fogyaszthatjuk is. 

Video

Did you like this recipe? Subscribe to my Channel!


or join as a supporting member

Close
KovászTäfér © Copyright 2025. All rights reserved.
Close
en_US