Wholemeal sandwich bread with sourdough

8

Kovászos teljes kiőrlésű szendvicskenyér

Több teljes kiőrlésű receptet fogok hozni tönkölybúza lisztel és rozsliszttel egyaránt, mert felbukkant a családban a cukorbetegség, így fontosak a lassan felszívódó szénhidrátok. Ezeket tesztelem.

Ingredients
  

  • 315 g teljes kiőrlésű liszt
  • 135 g Bread flour
  • 150 g sourdough active or mature
  • 385 g milk lukewarm
  • 30 g vaj
  • 12 g salt

Instructions
 

  • Kovász felszaporítása: 50 g sourdough + 70 g teljes kiőrlésű liszt + 30 g kenyérliszt + 80 g víz. (Én így szoktam, de mindenki úgy eteti a kovászát ahogy szeretné.)
  • Ennél a receptnél nem szoktam bonyolítani minden hozzávalót összekeverünk és kidagasztjuk. Majd kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztánkat és hagyjuk 1 órát pihenni.
  • Elkezdjük hajtogatni a tésztánkat, de enné a receptnél az sem baj, ha elmaradnak a hajtogatások, viszont az érési időt mindenképp hagyjuk eltelni. A teljes kiőrlésű liszt miatt ragadni fog a tészta, ezért én sziromhajtogatással szoktam hajtogatni. Az első Folding service után hagyjuk kb 1 órát pihenni a tésztát. (Nálam 24-25 fok van.)
  • Meghajtogatjuk másodszor a tésztát, majd hagyjuk kb 45 percet pihenni.
  • Utoljára harmadszor is meghajtogatjuk a tésztát, majd pihentetjük kb 1 órát.
  • Megformázzuk a kenyeret a sütőformába tesszük és hagyjuk kelni még kb 2 órát. (Én a Tescoma kerámia szendvicskenyér sütő formáját szoktam használni.) A forma tetejét kivajazom, majd ráteszem a formára.
  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési programon.
  • Ha megkelt a kenyér betesszük a sütőbe sülni, 200 fokról egyből csökkentjük a hőfokot 180 fokra és 45 percet sütjük fedővel és 15 percet fedő nélkül.
  • Én nagyon szeretem ezt a kenyeret készíteni, mert relatív hamar megvan és finom puha lesz a kenyér tökéletes szendvicsnek. Ha esetleg van Tefálos melegszendvics sütőtök az XL verzióba pont passzolnak a szeletek méretei és nagyon finom melegszendvicset tudunk készíteni.
Did you like this recipe? Subscribe to my Channel!


or join as a supporting member

Close
KovászTäfér © Copyright 2025. All rights reserved.
Close
en_US