Kovászos teljes kiőrlésű szendvicskenyér
Több teljes kiőrlésű receptet fogok hozni tönkölybúza lisztel és rozsliszttel egyaránt, mert felbukkant a családban a cukorbetegség, így fontosak a lassan felszívódó szénhidrátok. Ezeket tesztelem.
Ingredients
- 315 g teljes kiőrlésű liszt
- 135 g Bread flour
- 150 g sourdough active or mature
- 385 g milk lukewarm
- 30 g vaj
- 12 g salt
Instructions
- Ennél a receptnél nem szoktam bonyolítani minden hozzávalót összekeverünk és kidagasztjuk. Majd kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztánkat és hagyjuk 1 órát pihenni.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztánkat, de enné a receptnél az sem baj, ha elmaradnak a hajtogatások, viszont az érési időt mindenképp hagyjuk eltelni. A teljes kiőrlésű liszt miatt ragadni fog a tészta, ezért én sziromhajtogatással szoktam hajtogatni. Az első Folding service után hagyjuk kb 1 órát pihenni a tésztát. (Nálam 24-25 fok van.)
- Meghajtogatjuk másodszor a tésztát, majd hagyjuk kb 45 percet pihenni.
- Utoljára harmadszor is meghajtogatjuk a tésztát, majd pihentetjük kb 1 órát.
- Megformázzuk a kenyeret a sütőformába tesszük és hagyjuk kelni még kb 2 órát. (Én a Tescoma kerámia szendvicskenyér sütő formáját szoktam használni.) A forma tetejét kivajazom, majd ráteszem a formára.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési programon.
- Ha megkelt a kenyér betesszük a sütőbe sülni, 200 fokról egyből csökkentjük a hőfokot 180 fokra és 45 percet sütjük fedővel és 15 percet fedő nélkül.
- Én nagyon szeretem ezt a kenyeret készíteni, mert relatív hamar megvan és finom puha lesz a kenyér tökéletes szendvicsnek. Ha esetleg van Tefálos melegszendvics sütőtök az XL verzióba pont passzolnak a szeletek méretei és nagyon finom melegszendvicset tudunk készíteni.