Egyszerű alap kalács recept kovásszal. Tökéletes a húsvéti asztalra vagy csak úgy.
Kalács kovásszal
Alap kalács recept. Egyszerűen elkészíthető. Finom, puha és foszlós.
Ingredients
- 550 g flour (KBL 100 + BL80)
- 90 g icing sugar
- 2 package vanilla sugar
- 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 3 db Egg
- 2,5 dl habtejszín vagy tej
- 150 g active leaven
- 100 g olvasztott vaj
- 1 tweets salt
Instructions
- Elkeverjük a nedves összetevőket: habtejszín, olvasztott vaj, tojások, sourdough.
- Majd rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat és a csipet sót, citrom reszelt héját. Kidagasztjuk a tésztát.
- Kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük egy órát.
- Óránként meghajtogatjuk sziromhajtogatással a tésztát háromszor.
- Ha elvégeztük az utolsó, harmadik hajtogatást, pihentetjük 1 órát a tésztát, majd kb. 12 órára a hűtőbe tesszük kelni.
- Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1-2 órát temperálódni a tésztát.
- A fonási technikának megfelelően osszuk el a tésztát. Én hatos fonást fogok csinálni, így hat darab gombócra osztottam. Hagyjuk letakarva egy órát pihenni.
- Jöhet a formázás, a gombócokat kinyújtjuk, feltekerjük és hosszú, hasas kígyókká hengergetjük, majd megfonjuk a tésztát.
- Ha megfontuk, lekenjük egy felvert tojással és hagyjuk kelni négy – öt órát, szobahőmérsékleten.
- Előmelegítjük a sütőt, közben még egyszer lekenjük a felvert tojással.
- Sütés: Előmelegített sütőben 180 fokon alsó – felső sütési programon kb. 40-50 percig sütjük. Figyelni kell, mert a szükséges idő sütő függő.