Weißbrot mit Hefe

25.9K

Kovászos fehér kenyér

Nincs is finomabb a friss, meleg, ropogós kovászos kenyérnél, egy bolti kenyérrel sem hasonlítható össze. Próbáljátok ki ti is! 🙂

Zutaten
  

Anleitungen
 

  • Első lépés a Sauerteig felszaporítása, etetése, ezt kb. 6-8 órával tegyük meg mielőtt elkezdenénk a tésztát dagasztani. Ha készen áll a kovászunk, először leszitálunk 1 kg kenyérlisztet.
  • Hozzáöntünk 650 g 40 fokos vizet, eláztatjuk a liszt szemcséket ezt hívjuk autolizálásnak. Utána elkezdjük dagasztani pár percet, majd hagyjuk pihenni egy fél órát.
  • Ha letelt a pihenő, hozzáadunk 230 g aktív kovászt, dagasszuk tovább és hagyjuk érni kb. 20 percet. 
  • Utána adjunk hozzá a 20 g sót és még 50 g vizet, hogy segítsen a sónak elegyedni. Ha kidagasztottuk a tésztát, hagyjuk megint egy fél órát érni. 
  • Elkezdjük termelni a levegőt a tésztánkba és feszesíteni a hajtogatások segítségével. Én először egy laminálást szoktam csinálni, ablakosra húzzuk a tésztát, majd összehajtjuk, mint egy borítékot és feltekerjük. Ezután pihentetjük 45 percet. 
  • Másodszor is meghajtogatjuk a tésztát, de már gyengédebben bánjunk vele, ne húzzuk olyan nagyra! Ha végeztünk, ismét pihentetjük 45 percet. (Ha hidegnek érezzük a tésztánkat, és nincs elég meleg biztosítva neki akkor készítsünk kelesztőt a sütőnkből. Én egy edénybe kb. 45 fokos vizet szoktam tenni, amit beteszek alulra a sütőbe, és fölé teszem a kelesztő edényembe a tésztát.)
  • Az utolsó harmadik hajtogatást is elvégezzük. Én egy sziromhajtás csinálok most. Utána visszatesszük a “kelesztőnkbe” amíg legalább meg nem duplázódik a tésztánk, nekem kb. 2 órát pihent így. 
  • Ebből a mennyiségből két kenyeret szoktam készíteni, aki szintén így szeretné felezze el a tésztát.
  • Előformázzuk a tésztákat, ez nem kötelező, én kenyereknél szinte mindig szoktam, majd letakarjuk és hagyjuk egy 20 percet pihenni.
  • Elvégezzük a végső formázást és egy kilisztezett szakajtóba tesszük, hogy a slussza (az illesztés) felfelé legyen, itt jól csipkedjük össze a tésztát. Egy konyharuhával letakarjuk és kb. 10-12 órára betesszük a hűtőbe kelni. 
  • Kivesszük a hűtőből és megnézzük, hogy készen áll e sütésre a tésztánk: 
    Ha nyomásra azonnal visszaugrik a tészta akkor alul kelt, ilyenkor még több időre van szüksége.
    Ha finoman egyenletesen reagál a nyomásra, akkor készen áll a tésztánk a sütésre.
    Ha pedig az ujjunk nyoma a tésztában marad, akkor a túlkelés határán van.
  • Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, alul-felül sütési programon, az öntöttvas lábassal együtt.
  • Kiborítjuk egy sütőpapírra a szakajtóból a tésztát, szitálunk rá egy kis lisztet és határozott gyors mozdulattal bemetsszük és díszítjük ha szeretnénk.
  • Betesszük a forró öntöttvas lábasba és rátesszük a fedőt, betesszük a sütőbe és egyből csendesítjük is 250 fokról 180 fokra, így sütjük fedővel 1 órát. Én ezt a sütési módot szeretem legjobban, mert így nem lesz olyan vastag kérges a kenyér. Ha letelt az 1 óra levesszük a fedőt, vagy teljesen kivesszük a lábasból és még hagyjuk addig sülni, amíg nem kap egy kis színt, ez kb. 10 perc. 

Video

Hat Ihnen dieses Rezept gefallen? Abonnieren Sie meinen Kanal!


oder als Fördermitglied beitreten

Schließen Sie
KovászTäfér © Copyright 2025. Alle Rechte vorbehalten.
Schließen Sie
de_DE