Az édes kovász annyiban különbözik a savanyútól, hogy adunk hozzá cukrot. Akkor használjuk legfőképp, ha csökkenteni akarjuk a savasságot. Az édes kovász erősebb gluténszerkezetet hoz létre. Nagyon sűrű Sauerteig. Ajánlott például fánkok, péksüteményekhez. Kinézetre olyan mint a savanyú társa, de a tészta szerkezetében más lesz.
Édesebb kenyeret a következő kovászokkal érhetünk el:
1. Fehér Sauerteig frissítés:
– 25 g anyakovász
– 100 g fehér liszt
– 100 g víz (36 fokos)
2. Csokoládés Sauerteig frissítés:
– 25 g anyakovász
– 75 g fehér liszt
– 25 g bio nyers kakaópor
– 100 g víz
– 10 g nádcukor
Savanyú Sauerteig
A savanyú Sauerteig sűrűbb és savas.
Savanyúbb kenyeret a következő kovászokkal érhetünk el:
1. Savanyú teljes kiőrlésű Sauerteig frissítése:
– 30 g anyakovász
– 100 g teljes kiőrlésű liszt
– 60 g víz
2. Rozs Sauerteig frissítése:
– 25 g rozs anyakovász
– 100 g rozsliszt
– 70 g víz