Roggenbrot mit Sauerteig

45

Kovászos rozskenyér, 100% teljes kiőrlésű rozsliszt-el.

Kovászos rozskenyér

Egyszerű kovászos rozskenyér recept azoknak akik szeretik a rozskenyeret.

Zutaten
  

  • 1 kg rozsliszt teljes kiőrlésű
  • 750 g Wasser 70 fokos!
  • 500 g Sauerteig aktív vagy maradék
  • 25 g Salz
  • 1 ek kömény
  • 1 ek Fett

Anleitungen
 

  • A 70 fok körüli forró víz elengedhetetlen a rozslisztnél, mert gazdagabb ízt fog eredményezni!
    A ragadós, nehezen kezelhető tészta normális.
    Ennél a kenyérnél nem kell hajtogatni.
    Egy tömör, de finom kenyeret fogunk kapni.
  • Kimérjük a rozslisztet és "leforrázzuk" a 70 fok körüli vízzel, majd összekeverjük a tésztát és hagyjuk letakarva kb 2 órát pihenni.
  • Ha visszahűlt kb 30 fok körülre akkor adhatjuk hozzá az aktív vagy maradék kovászt. Majd a sót, a köményt és a zsírt. (A kömény és a zsír is elhagyható, de a kömény jól passzol a rozskenyérhez, szerintem így finomabb lesz.) Összekeverjük a tésztát, majd megformázzuk a kenyeret és jól belisztezzük a tetejét. (Én már az edényembe "kelesztettem" amibe sütöttem.) Hagyjuk kb 3 órát pihenni.
  • Ha szép repedezett lett a lisztezett kenyér teteje előmelegítjük a sütőt. (Rozskenyérnél senki ne várjon nagy térfogat növekedést.) Előmelegítjük a sütőt 250 fokra alsó-felső sütési programon. Ha felmelegedett a sütő betesszük fedővel együtt a kenyeret és egyből csendesítjük a sütőt 180 fokra így sütjük fedővel 45 percet, majd levesszük a fedőt és fedő nélkül még 30 percet. A sütési idő sütőnként eltérhet!
  • A megsült rozskenyeret rácsra tesszük és csak másnak vágjuk fel, szép lassan hagyjuk teljesen kihűlni, hagyjuk, hogy "összeérjenek" az ízek!
Hat Ihnen dieses Rezept gefallen? Abonnieren Sie meinen Kanal!


oder als Fördermitglied beitreten

Schließen Sie
KovászTäfér © Copyright 2025. Alle Rechte vorbehalten.
Schließen Sie
de_DE