Leoparden-Laibkuchen mit Sauerteig

1K

Kovászos leopárd kalács

Ha a leopárd verzióban csináljátok ezt a kalácsot, kicsit melós amíg a foltokat kialakítja az ember, de megéri szerintem. A foltok elhelyezése a kulcs, ez nekem sem sikerül mindig a legjobbra.

Zutaten
  

Fehér tészta

  • 2 dl Baiser lauwarm
  • 1 dl Milch lauwarm
  • 1 db Eigelb
  • 1 db Vanillezucker
  • 36 g Zucker barna
  • 120 g Sauerteig
  • 400 g Mehl

Barna tészta

  • 1 dl Baiser lauwarm
  • 1 dl Milch lauwarm
  • 1 db Eigelb
  • 1 db Vanillezucker
  • 30 g Zucker
  • 60 g Sauerteig
  • 200 g Mehl
  • 25 g kakaópor
  • fekete kakaópor

Anleitungen
 

  • Ez a mennyiség az én Emily Henry edényemre van kalibrálva. Én ebben az edényben sütök mindent amióta megvan. A kalács kisütve 1,5 – 2 kg között lesz, csak mindig elfelejtem lemérni. 🙂
  • Külön szoktam a fehér és a barna tésztát elkészíteni (de egyben is el lehet), majd ketté szeditek és úgy színezitek utólag a kakaóval. Nekem könnyebb külön készíteni.
  • Fehér tészta: Kimérjük a langyos tejet, a tejszínt. Hozzáadjuk a kovászt, a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A végén rászitáljuk a lisztet és kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük 2 órát melegben.
  • Barna tészta: Ugyanúgy csinálunk mindent, mint az előbb, csak adunk hozzá 25 g kakaóport. Elkezdjük dagasztani a világosbarna tésztát, majd ha a szín megvan, ketté szedjük, ez lesz a világosbarna rész. A másik felébe még teszünk fekete kakaóport és addig dagasztjuk, amíg a szín teljesen homogén nem lesz, így megkapjuk a sötétebb barna tésztát is. Őket is kiolajozott kelesztő tálba tesszük és pihentetjük 2 órát meleg helyen.
  • Foltok formázása: Gombócokra osztjuk a tésztákat. Mérjétek le mind a 3 tészta súlyát és úgy számoljátok ki a gombócok súlyát, legyen benne kisebb, nagyobb is.
    (Nekem a fehér tésztánál: 6 db 75 g és 9 db 50 g lett. A világos barnánál: 4 db 40 g és 4 db 23 g. A sötétbarna: 4 db 40 g, 4 db 23 g, 2 db 19 g. A nagyobb foltok nekem jobban tetszettek, így több nagyobb gombócot ajánlok.)
    Mindig a világos barna tésztával kezdünk, ezeket sodorjuk el hosszú kígyó formára. Majd a sötétbarnákat elnyújtjuk hosszú, ovális alakra, ezekbe beletesszük a világos barna kígyókat, össze csipkedjük és meghengergetjük. A fehér tésztát is elnyújtjuk hosszúkás, ovális alakra, abba pedig belecsomagoljuk az előbb becsomagolt barna kígyócskákat. A videón mutatom és érthető lesz.
  • Ha az összes tészta gombócunkból megcsináltuk a kígyókat, akkor össze állítjuk. Próbáljatok figyelni a foltok távolságára, méretére, ez nekem sem lesz mindig tökéletes.
  • Utána lefedve, letakarva kelesztjük melegben 2-4 órát. Én mindig azt figyelem, hogy az edényem tetejéig feljöjjön, utána sütöm. A Zugang függ attól, hogy kinél milyen meleg van, legjobb ha figyelitek. Az enyém 30 fokban kelt 2 órát.
  • Előmelegítjük 180 fokra a sütőt, alul-felül sütési módon.
  • Ha megkelt a tészta, lekenjük 1 egész tojással és betesszük sülni. Én párásítani is szoktam. Az én kalácsom összesen 65 percet sült, de figyeljetek, mert ez is mindenkinek más lesz, függ nagyban a sütőtől, és attól, hogy edényben, fedővel sütitek-e, mint én. Fedővel 45 percet sütöttem, majd levettem a fedőt és még 20 percet sült amíg aranybarna nem lett. Legjobb ha folyamatosan figyelitek.

Video

Hat Ihnen dieses Rezept gefallen? Abonnieren Sie meinen Kanal!


oder als Fördermitglied beitreten

Schließen Sie
KovászTäfér © Copyright 2025. Alle Rechte vorbehalten.
Schließen Sie
de_DE