Tortilla-Chips mit hausgemachter Salsa und Käsesauce

5.2K

Kovászos tortilla chips, házi készítésű salsa és sajtszósszal.

Kovászos tortilla chips

Kovászos tortilla chips, házi készítésű salsa és sajtszósszal.

Zutaten
  

Chips

  • 150 g Wasser lauwarm
  • 55 g olivaolaj
  • 50 g Sauerteig
  • 30 g cheddar sajt
  • 250 g Brotmehl
  • 8 g Salz

Salsa szósz

  • 1 Esslöffel olivaolaj
  • 1/2 db Zwiebeln
  • 1 gerezd Knoblauch
  • 3 db paradicsom hámozva
  • 1 db paprika
  • 4 db kis szelet jalapeno
  • 1/4 teáskanál piros arany csípős
  • 1/2 teáskanál oregano
  • 1/2 teáskanál bazsalikom
  • Salz
  • Pfeffer

Sajtszósz

  • 120 g cheddar sajt reszelve
  • 1,2 dl Milch
  • 1/2 Esslöffel Stärke
  • 1/4 teáskanál Knoblauch por
  • 1/2 teáskanál piros arany csípős

Anleitungen
 

  • Kimérjük a langyos vizet, hozzá adjuk az oliva olajat, a kovászt, a sajtot, a leszitált kenyérlisztet és a sót.
  • Kidagasszuk a tésztát.
  • Kiolajozott kelesztő tálba hagyjuk pihenni 2 órát.
  • 2 féle chips készítési módszer:
    Az egyik, hogy tortillákat sütünk: kis 25 grammos gombócokra osszuk a tésztát, majd kinyújtjuk 1 mm vékony kör alakúra őket, és enyhén olajos serpenyőbe minkét oldalát 2-2 percig sütjük. (Ha jönnek a buborékok, felfújja a tésztát akkor jó.) Utána egymásra tesszük a megsült tortillákat és egy pizza vágó segítségével elfelezzük a tésztákat majd addig felezzük őket míg ki nem jött az összes háromszög. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 7-12 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem ez a módszer jött be legjobban.)
  • A másik módszer:
    A tésztát kinyújtjuk egy nagy téglalap alakra szintén 1 mm vékonyra, majd lekenjük olivaolaj és fűszerek keverékével. (Itt bárhogy fűszerezhetjük ahogy csak szeretnénk.) Utána egy pizza vágó segítségével párhuzamos sávokra osszuk majd kialakítjuk a háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 5-10 perc alatt ropogósra sütjük.
  • Salsa szósz:
    A vöröshagymát a fokhagymával együtt olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a hámozott paradicsomot, paprikát, kevés jalapeno paprikát és a fűszereket. Adunk hozzá oliva olajat és kb 10 percig fedő alatt “főzzük”. Utána botmixerrel vagy aprítóval átdolgozzuk és kész is.
  • Sajtszósz:
    A tejet a keményítővel elkezdjük egy edénybe folyamatos kevergetés mellett forralni, ahogy elkezd sűrűsödni hozzá adjuk a reszelt cheddar sajtot és a fűszereket. Ha a sajt teljesen elolvadt kész is. (Tejjel higíthatjuk ha szükséges.)

Video

Hat Ihnen dieses Rezept gefallen? Abonnieren Sie meinen Kanal!


oder als Fördermitglied beitreten

Schließen Sie
KovászTäfér © Copyright 2025. Alle Rechte vorbehalten.
Schließen Sie
de_DE