Cheddar sajtos – jalapeno-s kovászos kenyér

3.3K

Cheddar sajtos – jalapeno-s kovászos kenyér

Nagyon finom enyhén csípős, sajtos kovászos kenyér. Nálunk ez a család új kedvence.

Zutaten
  

  • 800 g kenyér liszt
  • 588 g Wasser
  • 180 g Sauerteig
  • 16 g Salz
  • 2 Esslöffel Fett
  • 70 g jalapeno paprika
  • 130 g cheddar sajt

Anleitungen
 

  • Először kimérünk 588 g 40 fokos vízet. Majd hozzá adunk egy evőkanál házi zsírt. Rászitálunk 800 g kenyérlisztet. 1-2 percet dagasztjuk. Majd Hagyjuk 45 percet pihenni. 
  • Hozzá adunk 180 g aktív kovászt, dagasszuk tovább, majd a végén adjunk hozzá még 16 g sót. Teljesen dagasszuk ki a tésztánkat. Olajozott felületen kicsit csapkodjuk meg. Majd egy kiolajozott kelesztő tálba hagyjuk érni 45 percet.
  • Elkezdjük termelni a levegőt e tésztánkba és feszesíteni a hajtogatások segítségével. 
    Most sziromhajtogatással fogunk kezdeni, és az utolsó hajtogatáskor laminálunk és tesszük majd bele a sajtot és a paprikát. Sziromhajtással meghajtogatjuk a tésztánkat, mint a virág szirmainál úgy megyünk körbe. Majd hagyjuk 45 percet pihenni. 
  • Ha letelt az idő ismét meghajtogatjuk a tésztát sziromhajtogatással. Megint pihentetjük 45 percet.  
  • Az utolsó hajtogatásként egy laminálást csinálunk ablakosra húzzuk a tésztát, megszórjuk cheddar sajtal és jalapeno paprikával ízlés szerint, majd alulról is felhajtjuk a tésztát itt is megszórjuk a sajtal és a paprikával és felülről is ugyan ezt csináljuk a végén pedig feltekerjük. Ezután pihentetjük a tésztát, kb 2 órát.
  • Ha legalább duplájára kelt tészta, lisztezett felületen előformázzuk, ez nem kötelező, én kenyereknél mindig szoktam, majd letakarjuk és hagyjuk egy 10 percet pihenni.
  • Jól kilisztezzük a szakajtót, hogy ne ragadjon majd bele a tészta. Elvégezzük a végső formázást, óvatosan bánjunk a tésztával, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt és a sajtokat.  A kilisztezett szakajtóba tesszük, hogy az illesztés felül legyen itt jól csipkedjük össze a tésztát. Kicsit meglisztezzük, hogy ne ragadjon rá a konyharuha. Egy konyharuhával letakarjuk és kb 10- 12 órára betesszük a hűtőbe kelni.
  • Kivesszük a hűtőből a tésztát és hagyjuk temperálódni a pulton. Közben, Előmelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütési programon az edénnyel együtt. 
  • Ha készen áll a tésztánk a sütésre, kiborítjuk egy sütőpapírra. Szitálunk rá egy kis lisztet és bevágjuk a kenyeret.
  • Betesszük a forró edénybe, vízzel megpermetezzük kicsit és rátesszük a fedőt,  egyből csendesítjük 250 fokról 180 fokra a sütőt így sütjük fedővel 1 órát. Én ezt a sütési módot szeretem legjobban, mert így nem lesz olyan vastag kérges a kenyér. 
  • Ha letelt az 1 óra levesszük a fedőt vagy teljesen kivesszük az edényből és még hagyjuk addig sülni, míg nem kap egy kis színt, ez kb 10-15 perc. Ha megsült a kenyerünk rácsra tesszük, hogy ne párásodjon be az alja és hagyjuk kihűlni, utána szeletelhetjük. 

Video

Hat Ihnen dieses Rezept gefallen? Abonnieren Sie meinen Kanal!


oder als Fördermitglied beitreten

Schließen Sie
KovászTäfér © Copyright 2025. Alle Rechte vorbehalten.
Schließen Sie
de_DE