Cheddar sajtos – jalapeno-s kovászos kenyér

2.3K

Cheddar sajtos – jalapeno-s kovászos kenyér

Nagyon finom enyhén csípős, sajtos kovászos kenyér. Nálunk ez a család új kedvence.

Hozzávalók
  

  • 800 g kenyér liszt
  • 588 g víz
  • 180 g kovász
  • 16 g
  • 2 evőkanál zsír
  • 70 g jalapeno paprika
  • 130 g cheddar sajt

Elkészítés
 

  • Először kimérünk 588 g 40 fokos vízet. Majd hozzá adunk egy evőkanál házi zsírt. Rászitálunk 800 g kenyérlisztet. 1-2 percet dagasztjuk. Majd Hagyjuk 45 percet pihenni. 
  • Hozzá adunk 180 g aktív kovászt, dagasszuk tovább, majd a végén adjunk hozzá még 16 g sót. Teljesen dagasszuk ki a tésztánkat. Olajozott felületen kicsit csapkodjuk meg. Majd egy kiolajozott kelesztő tálba hagyjuk érni 45 percet.
  • Elkezdjük termelni a levegőt e tésztánkba és feszesíteni a hajtogatások segítségével. 
    Most sziromhajtogatással fogunk kezdeni, és az utolsó hajtogatáskor laminálunk és tesszük majd bele a sajtot és a paprikát. Sziromhajtással meghajtogatjuk a tésztánkat, mint a virág szirmainál úgy megyünk körbe. Majd hagyjuk 45 percet pihenni. 
  • Ha letelt az idő ismét meghajtogatjuk a tésztát sziromhajtogatással. Megint pihentetjük 45 percet.  
  • Az utolsó hajtogatásként egy laminálást csinálunk ablakosra húzzuk a tésztát, megszórjuk cheddar sajtal és jalapeno paprikával ízlés szerint, majd alulról is felhajtjuk a tésztát itt is megszórjuk a sajtal és a paprikával és felülről is ugyan ezt csináljuk a végén pedig feltekerjük. Ezután pihentetjük a tésztát, kb 2 órát.
  • Ha legalább duplájára kelt tészta, lisztezett felületen előformázzuk, ez nem kötelező, én kenyereknél mindig szoktam, majd letakarjuk és hagyjuk egy 10 percet pihenni.
  • Jól kilisztezzük a szakajtót, hogy ne ragadjon majd bele a tészta. Elvégezzük a végső formázást, óvatosan bánjunk a tésztával, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt és a sajtokat.  A kilisztezett szakajtóba tesszük, hogy az illesztés felül legyen itt jól csipkedjük össze a tésztát. Kicsit meglisztezzük, hogy ne ragadjon rá a konyharuha. Egy konyharuhával letakarjuk és kb 10- 12 órára betesszük a hűtőbe kelni.
  • Kivesszük a hűtőből a tésztát és hagyjuk temperálódni a pulton. Közben, Előmelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütési programon az edénnyel együtt. 
  • Ha készen áll a tésztánk a sütésre, kiborítjuk egy sütőpapírra. Szitálunk rá egy kis lisztet és bevágjuk a kenyeret.
  • Betesszük a forró edénybe, vízzel megpermetezzük kicsit és rátesszük a fedőt,  egyből csendesítjük 250 fokról 180 fokra a sütőt így sütjük fedővel 1 órát. Én ezt a sütési módot szeretem legjobban, mert így nem lesz olyan vastag kérges a kenyér. 
  • Ha letelt az 1 óra levesszük a fedőt vagy teljesen kivesszük az edényből és még hagyjuk addig sülni, míg nem kap egy kis színt, ez kb 10-15 perc. Ha megsült a kenyerünk rácsra tesszük, hogy ne párásodjon be az alja és hagyjuk kihűlni, utána szeletelhetjük. 

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close