Egyszerű 10 perc alatt elkészíthető eperdzsem.
Bazsalikomos eperdzsem
Gyors és egyszerű eperdzsem egy kis bazsalikommal extrázva.
Hozzávalók
- 1725 g eper
- 1-2 marék bazsalikom friss
- 455 g cukor
- 1 tk citromsav
- 35 g 3:1 dzsemfix
Elkészítés
- (Ezekkel az arányokkal 3 db 5 dl-es üveg dzsem jön ki.) Leszedjük az epret, megmossuk és a rossz részeket kivágjuk belőle. Az eperhez nagyon passzol a menta, citromfű, levendula és a bazsalikom is, bátran próbáljátok ki ezekkel a fűszernövényekkel.
- Sterilizáljuk az üvegeket: Én el szoktam mosogatógépbe mosatni őket, majd 105 fokos sütőbe beteszem kb. 30 percre.
- Feltesszük egy lábasba főni az epret, hozzáadunk ízlés szerint 1-2 marék friss apróra vágott bazsalikom levelet. Összenyomkodjuk villával vagy botmixerrel pépesítjük. A habot leszedjük a tetejéről.
- Jöhet hozzá 1 teáskanál citromsav, 455 g cukor és 35 g dzsemfix. (1 csomag + 1/4 csomag)
- Forrástól számítva kb. 3 percig forraljuk, majd a forró sterilizált üvegekbe merjük a forró dzsemet. Én befőző fóliát is szoktam a tetejére tenni, ráhúzzuk az üveg tetejét és kb. 10 percre fejre állítjuk. Utána be szoktam takargatni és így hagyom kihűlni.