A legfontosabb alapanyag bármit sütünk, ha minőségi kenyeret akarunk sütni minőségi lisztet is kell használnunk. Sokan nincsenek tisztába a lisztek jelölésével, rövidítéseivel és azt hiszik, hogy csak a sima BL-55-ös finomliszt létezik, pedig nagyon széles a lisztek palettája. Ezeket szeretném most részletezni, illetve a legelterjedtebb liszteket nagyjából bemutatni.
Az első betű mindig a gabona fajtáját jelzi:
B – búza
TB – tönkölybúza
KB – királybúza
R – rozs
D – durum
G – graham
…
A második betű a szemcseméretet jelöli:
L – liszt – apró szemcséjű finomliszt
F – fogós
FF – kétszeres fogós
FFF – háromszor fogós – durvább szemcseméret
AD – dara
A szám pedig a hamutartalmat jelzi, minél nagyobb ez a szám, annál magasabb az ásványi anyag tartalma a lisztnek.