Élesztő átszámítása kovászra: Útmutató kezdőknek.
Az élesztős receptek kovászosra való átváltása egyszerűbb, mint gondolnánk. Íme egy részletes útmutató, amely segít ebben a folyamatban:
Alapszabály:
Általánosságban elmondható, hogy 1 csomag (7g) élesztő helyettesíthető 100g aktív kovásszal.
Lépésről lépésre:
1. Kovász mennyiségének meghatározása
• 100g kovász = 7g élesztő (1 csomag)
2. Liszt és folyadék módosítása
• Csökkentsd a liszt mennyiségét 50g-mal
• Csökkentsd a folyadék mennyiségét 50g-mal
3. Kelesztési idő növelése
Példa:
Eredeti recept:
• 500g liszt
• 300g víz
• 7g élesztő
só
Átalakított recept:
• 450g liszt
• 250g víz
• 100g aktív kovász
só
Fontos szempontok:
• Használj aktív, buborékos kovászt
• A kovász hidratáltsága általában 100% (egyenlő mennyiségű liszt és víz)
• Kísérletezz a mennyiségekkel, hogy megtaláld a tökéletes arányt
Tippek:
• Kezdetben próbálkozz egyszerűbb receptekkel
• Jegyezd fel a változtatásokat és az eredményeket
• Légy türelmes, a kovászos tészták általában hosszabb kelesztést igényelnek
Az élesztőről kovászra való áttérés új ízvilágot és textúrát kölcsönöz kedvenc receptjeinknek. Kísérletezz bátran, és élvezd a kovászos sütés örömeit!