Ha szeretitek a cékla édeskés földes ízét próbáljátok ki ezt a receptet.
Céklás kovászos kenyér
A céklalé miatt nehezebben kezelhető, ragacsos jellegű és nehezebben érik majd a tészta. Tömörebb bélzetű kenyeret fogunk kapni.
Hozzávalók
- 375 g céklalé
- 5 g citromsav
- 500 g kenyérliszt
- 110 g kovász aktív
- 11 g só
Elkészítés
- Kimérjük a céklalét, rászitáljuk a lisztet, majd összekeverjük és hagyjuk 1 órát pihenni.
- Elkezdjük dagasztani a tésztát és közben hozzáadjuk a kovászt, majd pár perc dagasztás után a jöhet hozzá a citromsav vagy aszkorbinsav. Ez mindenképp szükséges, ha a színből akartok valamit látni, mert ha nem teszitek hozzá a sütés után, majdnem teljesen kifehéredik a kenyér belseje.
- Hozzáadjuk a sót, egy korty vizet, majd teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálba pihentetjük 1 órát.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát, majd kiolajozott kelesztő tálban hagyjuk pihentetni 1 órát.
- Elvégezzük a második hajtogatást, majd kiolajozott kelesztő tálban ismét hagyjuk pihentetni 1 órát.
- Harmadszor is meghajtogatjuk a tésztát és hagyjuk pihenni 2 órát.
- Formázzuk a kenyeret és kelesztő kosárban a hűtőbe tesszük kelni 10-12 órára.
- Kivesszük a hűtőből a tésztát és hagyjuk 2 órát temperálódni.
- Előmelegítjük a sütőt 250 ℃-ra alsó-felső sütési programon.
- Sütőpapírra borítjuk a tésztát és mintázzuk, bevágjuk a fő bemetszést.
- Pizzakövön sütés: 250 ℃-on 15 perc, majd 200 ℃-ra csendesítjük és 30 percet hagyjuk. Az utolsó 15 percre pedig 180 ℃-ra állítjuk a hőmérsékletet. Összesen kb. 1 órát sütjük. A sütőben főzősítünk!