Mindenkinek kötelező aki szereti a gyümölcsteát. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, ízlés szerint ízesíthető, fűszerezhető. Mikor megsült a gyümölcs a fűszerekkel ugyan úgy tesszük el steril üvegekbe, mint egy lekvárt és ugyan úgy száraz dunsztba tesszük és hagyjuk lassan kihűlni.
Sült szilvatea
Fűszeres sült szilvatea egyszerűen az őszi/téli teázós szezonra.
Hozzávalók
- 2 kg szilva
- 400 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1/4 kávéskanál kardamom
- vanília őrlemény
- 1 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt alsó- felső sütési programon 180 fokra.
- Megmossuk a 2 kg szilvát, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk majd egy jénaiba tesszük vagy egy zománcozott tepsibe.
- Ízesítjük: 1 egész citrom reszelt héját és levét is hozzáadjuk. Hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot, 400 g cukrot (mézet is lehet) ízlés szerint édesítjük és fűszerezzük. Összekeverjük, majd jöhetnek a fűszerek: vanília őrlemény, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szerecsendió, 1 kávékanál szegfűszeg, 1/4 kávéskanál kardamom. Megint összekeverjük.
- Ha elérte a sütő a hőmérsékletet betesszük sülni. 1 órát sütjük, fél időbe 30 percnél átkeverjük.
- Mikor megsült a gyümölcs a fűszerekkel ugyan úgy tesszük el steril üvegekbe, mint egy lekvárt és ugyan úgy száraz dunsztba tesszük és hagyjuk lassan kihűlni.
- Hagyjuk 1-2 hétig összeérni az ízeket, de egyből is lehet fogyasztani. Én kb 4 teáskanállal szoktam tenni egy bögrébe, majd felöntjük forró vízzel és kész is a finom adalékanyag és tartósítószer mentes tea. Ráadásul a finom gyümölcsdarabokat is elfogyaszthatjuk. 🙂