A tescoma kerámia sütőformájához volt egy szendvicskenyér recept ezt módosítottam kicsit és kovászosítottam.
Kovászos szendvicskenyér
Akkor sütöm ezt a kenyeret, mikor reggel rájövök, hogy még aznap kellene kenyér. Gyors, egyszerű kovászos kenyér, szobahőmérsékleten kelesztve.
Hozzávalók
- 450 g liszt BL80
- 350 g tej langyos
- 150 g kovász érett
- 30 g vaj
- 12 g só
Elkészítés
- Ennél a kenyérnél nem szoktam cifrázni, mert a szendvicskenyérnél nem a nagy lyukacsos bélzet a cél. Összekeverjük és kidagasztjuk az összes hozzávalót. Majd hagyjuk 1 órát pihenni kiolajozott kelesztő tálba.
- 45 percenként meghajtogatjuk háromszor. Én csak a tálba sziromhajtogatással szoktam hajtogatni.
- A harmadik hajtogatás után hagyjuk 1 órát pihenni.
- Megformázzuk a kenyeret. Én a kerámia formába szoktam keleszteni, sütőpapírral kibélelem, a tetejét vajjal kikenem, beleteszem a tésztát, ráteszem a tetejét, majd hagyom kb 2-3 órát kelni, hőmérséklettől függ. Nálam 25 fokba most 2 óra elég volt, mikor majdnem elérte a tészta már a forma tetejét előmelegítettem 200 fokra a sütőt alul felül sütési programon.
- A kenyér tetejét lekentem egy felvert tojással, hogy szép színt kapjon. A fedőt végig rajta hagyom úgy sütöm. 200 fokon kb 15 percet sütöttem utána levettem 180 fokra és még 45 percet sült.