Bodzaszörp, ahogy én készítem.
Bodzaszörp
Bodzaszörp mentával és lime-al. Ebből a mennyiségből 1,4 liter szörp lesz.
Hozzávalók
- 30 db bodzavirág
- 1,2 l víz
- 1 kg cukor
- 2 db lime karikázva
- 2 ág menta
- 1 tk citromsav
- 1/2 tk nátrium-benzoát
Elkészítés
- Ne elnyílásban lévő virágokat szedjetek! Ollóval vágjátok le a virágfejet, mert ha tépitek, kihullik egy csomó virágpor! Próbáljatok bogármentes virágokat szedni, mert megmosni nem szabad, mivel kijön a virágpor! Abba az edénybe szedjétek, amiben áztatni is fogjátok a virágokat, így szintén több virágpor marad a virágon! Ne út mentén szedjetek a bodzát, mert fontos, hogy szennyeződés mentes legyen!
- Az üvegeket mindig mossátok el és sterilizáljátok valamelyik módon. Én 150 fokra szoktam a sütőbe betenni őket egy fél órára. A kupak is legyen szennyeződés mentes amivel lezárjátok!
- Szedünk kb. 30 fej bodza virágot.
- Cukorszirupot készítünk: 1.2 liter vízzel és 1 kg cukorral, majd hagyjuk kihűlni. (Valaki ezt a műveletet később szokta csinálni – ahány ház,annyi szokás.)
- Ha kihűlt a szirup leöntjük a bodzát, bele karikázunk 2 db bio lime-ot vagy 1 citromot és hozzáadunk pár darab menta ágat ízlés szerint. Lefedve hagyjuk ázni hűtőben 3-4 napig. (Minden nap keverjük át.)
- Sterilizáljuk az üvegeket.
- Szűrjük le a bodzát és jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet! Tegyük fel egy edénybe forrni, közben adjuk hozzá a citromsavat és a tartósítót (nátrium-benzoát), ha szeretnénk. Egyet forraljunk rajta és töltsük a forró bodzaszörpöt a forró, sterilizált üvegekbe. Lehet dunsztolni is ki, hogy szokta.