Az olaszok kedvelt étele. Leginkább a mi kenyérlángosunkhoz tudnám hasonlítani annyi, hogy Focaccia tésztájában nincs krumpli.
Focaccia kovásszal
A kenyérlángoshoz hasonló sós pékárú. A recept eredeti olasz recept egy kint élő ismerősünktől.
Hozzávalók
- 440 g víz
- 20 g oliva olaj
- 25 g méz
- 100 g aktív kovász
- 530 g liszt BL80
Elkészítés
- Minden hozzávalót összekeverünk és kidagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni kb egy órát kiolajozott kelesztő tálba.
- Kb 45 percenként (3-4 óra alatt) meghajtogatjuk 4-5 alkalommal coil vagy szirom hajtogatással a tésztát. (Ragadni fog a tészta, vizes kézzel nyúljunk hozzá.)
- Ha megvagyunk a hajtogatásokkal kb 8 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
- Kiolajozunk egy tepsit 1-2 evőkanál oliva olajjal, majd elegyengetjük benne a tésztát. Meglocsoljuk a tésztát is oliva olajjal és vizes ujjakkal “átmaszírozzuk” a tésztát ès hagyjuk kb kelni 9 órát szobahőmérsékleten kelni.
- Előmelegítjük a sütőt 220 fokra alsó felső sütési módon.
- Ha megkelt a tészta a tetejét meglocsoljuk kicsit oliva olajjal és jöhet a feltét, én most rozmaringot és oliva bogyót nyomkodtam bele. (Focaccia-nál inkább keljen túl a tészta, minthogy alulkelt legyen.)
- Ha felmelegedett a sütő párásítunk, majd betesszük kb 30-35 percre sülni. (Ha a tészta belső hőmérséklete eléri a 90 fokot akkor megsült.)
- Hagyjuk hűlni, majd fogyaszthatjuk. Jó sütögetést mindenkinek!