Fatörzs kifli kovásszal

2.9K

Gyerekkoromat idéző fatörzs kifli természetesen kovásszal.

Fatörzs kifli kovásszal

Az aktív kovászt érdemes cukorral vagy mézzel édes kovászként készíteni hozzá. Édes péktermékeknél én édes kovászt szoktam használni.

Hozzávalók
  

Fehér tészta

  • 400 g liszt 300 g BL-55, 100 g manitoba
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 g porcukor
  • 2 dl tej langyos
  • 1 db tojássárgája
  • 120 g aktív kovász
  • 35 g olvasztott vaj

Barna tészta

  • 400 g liszt 300 g BL-55, 100 g manitoba
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 g porcukor
  • 15 g kakaó
  • 2 dl tej langyos
  • 1 db tojássárgája
  • 120 g aktív kovász
  • 35 g olvasztott vaj

Elkészítés
 

  • (Én külön szoktam a fehér és a barna tésztát készíteni, de egyben is lehet. Ebben az esetben a végén elfelezitek a tésztát és az egyik felét színezitek kakaóval.)
  • Fehér tészta: A száraz összetevőket kimérjük: 400 átszitált lisztet (300 g BL-55 + 100 g manitoba), 50 g porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy kis vanília őrleményt és egy csipet sót.
    2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 db tojássárgáját és 120 g aktív kovászt. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és elkezdjük dagasztani a tésztát. Hozzáadunk még 35 g olvasztott vajat és teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálba kb. 4 órát hagyjuk pihenni.
  • Barna tészta: A száraz összetevőket kimérjük: 400 átszitált lisztet (300 g BL-55 + 100 g manitoba), 50 g porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy kis vanília őrleményt, 30 g kakaót és egy csipet sót.
    2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 db tojássárgáját és 120 g aktív kovászt. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és elkezdjük dagasztani a tésztát. Hozzáadunk még 35 g olvasztott vajat és teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálban kb. 4 órát hagyjuk pihenni.
  • Én 10 gombócra osztottam a tésztát, a fehéreket 80 grammos, a barnákat 85 grammos gombócokra. Hagyjuk letakarva 1 órát pihenni.
  • Megformázzuk a fatörzs kifliket: Ovális alakra kinyújtjuk a fehér majd a barna gombócot, egymásra tesszük és feltekerjük. Pengével bevágjuk a tetejüket 3 helyen, majd hagyjuk kelni őket letakarva kb. 3,5- 4 órát.
  • Ha megkeltek, előmelegítjük a sütőt 200 fokon, alul- felül sütési programon, lekenjük a kifliket a maradék tojás fehérjével és kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük, de ez sütő függő.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close