Kovászos bejgli
Kovászos mákos és diós bejgli. Az alap tèszta recept Szoky receptje nekem az ő receptje jött be legjobban ezt kovászosítottam. Ezekkel a mennyiségekkel 4 db kis fél kg-s bejgli fog kijönni vagy 2 nagyobb.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 50 g porcukor
- 125 g tej
- 1 db tojássárgája
- 200 g aktív kovász
- 200 g vaj vagy margarin szobahőmérsékletű
- 1/2 kk só
Diós töltelék
- 150 g víz
- 300 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fűszerek ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citrom héj, citrom lé
- 500 g dió darált
Mák töltelék
- 150 g víz
- 300 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fűszerek ízlés szerint
- 500 g darált mák
Elkészítés
- Először elkészítjük a tésztát: Kimérünk 500 g leszitált lisztet, hozzá adunk 50 g porcukrot. Én a 125 g tejhez adok 1 db tojás sárgáját és 200 g aktív kovászt, ezt kicsit elkeverjük majd hozzáöntjük a liszthez.
- Jöhet hozzá a 200 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin és fél kávéskanál só. Kidagasztjuk a tésztát, nem kell teljesen csak épphogy. Egyenlő gombócokra osszuk a tésztát és celofánba csomagolva a hűtőbe tesszük kb 12 órára.
- A diós töltelékhez kimérünk 150 g vizet, 300 g cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, fűszerezzük ízlés szerint, de ezt a száraz hozzávalókhoz is tehetjük, majd adunk hozzá egy kis citromlevet. Felfőzzük míg egy szirupot nem kapunk. Leforrázzuk vele a fél kg diót, hozzá adunk 1 evőkanál mézet. Adagokba öntsétek hozzá a szirupot, mert ha túl nedves lesz a töltelék az sem jó. Hagyjuk kihűlni.
- A mákos tölteléket lényegében ugyan úgy készítjük el mint a diósat csak darált mákkal. Elkészítjük a szirupot, leforrázzuk a mákot, fűszerezzük ízlés szerint és hagyjuk kihűlni.
- Kinyújtjuk a gombócokat enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, majd a tészta súlyával megegyező tölteléket teszünk rá és elegyengetjük. Körbe a tészta szélén hagyjatok el a töltelékből. A tészta 2 oldalát behajtjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék és feltekerjük a tésztát. Ne túl szorosan, ne túl lazán, mert repedni fog. A végénél összecsipkedjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a bejgliket először lekenjük 1 tojás sárgájával , kb 2 óra múlva ha rádermedt még egyszer megismételjük, majd ha ez is rádermedt kb 2 óra múlva jöhet a 3. Kenés a tojás fehérjével, és várunk kb még 2 órát. A lényeg, hogy mindig rádermedjen, így lesz majd márványos a tészta és, hogy összesen kb 6 órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztát.
- Ha letelt az idő előmelegítjük a sütőt alul felül sütési programon 180 fokra. Megszúrkáljuk a bejglik tetejét és oldalait, hogy a gőz a sütés során távozni tudjon. Gőzösítünk a sütőbe és betesszük sülni kb fél órára. Figyeljétek, mert sütő függő.