Kovászos bejgli

3.2K

Kovászos bejgli

Kovászos mákos és diós bejgli. Az alap tèszta recept Szoky receptje nekem az ő receptje jött be legjobban ezt kovászosítottam. Ezekkel a mennyiségekkel 4 db kis fél kg-s bejgli fog kijönni vagy 2 nagyobb.

Hozzávalók
  

Tészta

  • 500 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 125 g tej
  • 1 db tojássárgája
  • 200 g aktív kovász
  • 200 g vaj vagy margarin szobahőmérsékletű
  • 1/2 kk

Diós töltelék

  • 150 g víz
  • 300 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fűszerek ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citrom héj, citrom lé
  • 500 g dió darált

Mák töltelék

  • 150 g víz
  • 300 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fűszerek ízlés szerint
  • 500 g darált mák

Elkészítés
 

  • Először elkészítjük a tésztát: Kimérünk 500 g leszitált lisztet, hozzá adunk 50 g porcukrot. Én a 125 g tejhez adok 1 db tojás sárgáját és 200 g aktív kovászt, ezt kicsit elkeverjük majd hozzáöntjük a liszthez. 
  • Jöhet hozzá a 200 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin és fél kávéskanál só. Kidagasztjuk a tésztát, nem kell teljesen csak épphogy. Egyenlő gombócokra osszuk a tésztát és celofánba csomagolva a hűtőbe tesszük kb 12 órára. 
  • A diós töltelékhez kimérünk 150 g vizet, 300 g cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, fűszerezzük ízlés szerint, de ezt a száraz hozzávalókhoz is tehetjük, majd adunk hozzá egy kis citromlevet. Felfőzzük míg egy szirupot nem kapunk. Leforrázzuk vele a fél kg diót, hozzá adunk 1 evőkanál mézet. Adagokba öntsétek hozzá a szirupot, mert ha túl nedves lesz a töltelék az sem jó. Hagyjuk kihűlni.
  • A mákos tölteléket lényegében ugyan úgy készítjük el mint a diósat csak darált mákkal. Elkészítjük a szirupot, leforrázzuk a mákot, fűszerezzük ízlés szerint és hagyjuk kihűlni. 
  • Kinyújtjuk a gombócokat enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, majd a tészta súlyával megegyező tölteléket teszünk rá és elegyengetjük. Körbe a tészta szélén hagyjatok el a töltelékből. A tészta 2 oldalát behajtjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék és feltekerjük a tésztát. Ne túl szorosan, ne túl lazán, mert repedni fog. A végénél összecsipkedjük. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a bejgliket először lekenjük 1 tojás sárgájával , kb 2 óra múlva ha rádermedt még egyszer megismételjük, majd ha ez is rádermedt kb 2 óra múlva jöhet a 3. Kenés a tojás fehérjével, és várunk kb még 2 órát. A lényeg, hogy mindig rádermedjen, így lesz majd márványos a tészta és, hogy összesen kb 6 órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztát. 
  • Ha letelt az idő előmelegítjük a sütőt alul felül sütési programon 180 fokra. Megszúrkáljuk a bejglik tetejét és oldalait, hogy a gőz a sütés során távozni tudjon. Gőzösítünk a sütőbe és betesszük sülni kb fél órára. Figyeljétek, mert sütő függő.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close