Kovászos pizzás csiga

2.3K

Finom, laktató kovászos pizzás csiga.

Kovászos pizzás csiga

Majdnem ugyan az recept szerint mint az édes verzió, kis módosítással.

Hozzávalók
  

Tészta

  • 300 g tej langyos
  • 75 g vaj
  • 25 g oliva olaj
  • 200 g kovász
  • 700 g liszt
  • 12 g
  • 1 db tojás egész
  • 3 db tojássárgája

Töltelék

  • sűrített paradicsom
  • bazsalikom
  • oregánó
  • csipet cukor
  • fekete bors
  • gépsonka

Elkészítés
 

  • Kidagasztjuk a tésztát az összes hozzávalóval.
  • Utána 1 órát pihentetjük kiolajozott kelesztő tálba.
  • Óránként meghajtogatjuk 3* tésztát. Elkezdjük hajtogatni a tésztát, én egy laminálást csinálok, mint a rétestésztát ablakosra húzzuk, majd összehajtjuk, mint egy borítékot és feltekerjük. Pihentetjük 1 órát.
  • Ismét hajtogatunk, itt már nem húzzuk ki olyan nagyra, ujjbeggyel átmasszírozzuk, összehajtjuk és feltekerjük a tésztát. Megint pihentetjük 1 órát.
  • Utoljára meghajtogatjuk a tésztát, én sziromhajtással. Belekapaszkodunk a tésztába és apró mozdulatokkal húzzuk felfele, majd áthajtjuk a szemközti oldalra, így megyünk körbe, a végén pedig átfordítjuk az egész tésztát. Kb. 2 órát pihentetjük meleg helyen.
  • Lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát. Majd lekenjük oliva olajjal és a paradicsomos pizza töltelékkel. Én kicsit vízzel is be szoktam spriccelni a felületét. Behajtjuk a tészta két oldalát, hogy a töltelék ne folyjon ki. Utána pedig óvatosan feltekerjük. 
  • Felszeleteljük kb. 2-3 cm-s darabokra és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Lekenjük 1 tojás és 1 korty tej keverékével. Majd takarjuk le őket és hagyjuk kelni kb. 3-4 órát meleg helyen.
  • Előmelegítjük a sütőt alul-felül sütési programon 180 fokra.
  • Ha megkeltek, még egyszer lekenjük őket a tojás és a tej keverékével.
  • A sütőbe tesszük őket és 25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat.
Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close