Finom, laktató kovászos pizzás csiga.
Kovászos pizzás csiga
Majdnem ugyan az recept szerint mint az édes verzió, kis módosítással.
Hozzávalók
Tészta
- 300 g tej langyos
- 75 g vaj
- 25 g oliva olaj
- 200 g kovász
- 700 g liszt
- 12 g só
- 1 db tojás egész
- 3 db tojássárgája
Töltelék
- sűrített paradicsom
- bazsalikom
- oregánó
- só
- csipet cukor
- fekete bors
- gépsonka
Elkészítés
- Kidagasztjuk a tésztát az összes hozzávalóval.
- Utána 1 órát pihentetjük kiolajozott kelesztő tálba.
- Óránként meghajtogatjuk 3* tésztát. Elkezdjük hajtogatni a tésztát, én egy laminálást csinálok, mint a rétestésztát ablakosra húzzuk, majd összehajtjuk, mint egy borítékot és feltekerjük. Pihentetjük 1 órát.
- Ismét hajtogatunk, itt már nem húzzuk ki olyan nagyra, ujjbeggyel átmasszírozzuk, összehajtjuk és feltekerjük a tésztát. Megint pihentetjük 1 órát.
- Utoljára meghajtogatjuk a tésztát, én sziromhajtással. Belekapaszkodunk a tésztába és apró mozdulatokkal húzzuk felfele, majd áthajtjuk a szemközti oldalra, így megyünk körbe, a végén pedig átfordítjuk az egész tésztát. Kb. 2 órát pihentetjük meleg helyen.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát. Majd lekenjük oliva olajjal és a paradicsomos pizza töltelékkel. Én kicsit vízzel is be szoktam spriccelni a felületét. Behajtjuk a tészta két oldalát, hogy a töltelék ne folyjon ki. Utána pedig óvatosan feltekerjük.
- Felszeleteljük kb. 2-3 cm-s darabokra és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Lekenjük 1 tojás és 1 korty tej keverékével. Majd takarjuk le őket és hagyjuk kelni kb. 3-4 órát meleg helyen.
- Előmelegítjük a sütőt alul-felül sütési programon 180 fokra.
- Ha megkeltek, még egyszer lekenjük őket a tojás és a tej keverékével.
- A sütőbe tesszük őket és 25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat.