Kovászos tortilla chips, házi készítésű salsa és sajtszósszal.
Kovászos tortilla chips
Kovászos tortilla chips, házi készítésű salsa és sajtszósszal.
Hozzávalók
Chips
- 150 g víz langyos
- 55 g olivaolaj
- 50 g kovász
- 30 g cheddar sajt
- 250 g kenyérliszt
- 8 g só
Salsa szósz
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1/2 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom hámozva
- 1 db paprika
- 4 db kis szelet jalapeno
- 1/4 teáskanál piros arany csípős
- 1/2 teáskanál oregano
- 1/2 teáskanál bazsalikom
- só
- bors
Sajtszósz
- 120 g cheddar sajt reszelve
- 1,2 dl tej
- 1/2 evőkanál keményítő
- 1/4 teáskanál fokhagyma por
- 1/2 teáskanál piros arany csípős
Elkészítés
- Kimérjük a langyos vizet, hozzá adjuk az oliva olajat, a kovászt, a sajtot, a leszitált kenyérlisztet és a sót.
- Kidagasszuk a tésztát.
- Kiolajozott kelesztő tálba hagyjuk pihenni 2 órát.
- 2 féle chips készítési módszer:Az egyik, hogy tortillákat sütünk: kis 25 grammos gombócokra osszuk a tésztát, majd kinyújtjuk 1 mm vékony kör alakúra őket, és enyhén olajos serpenyőbe minkét oldalát 2-2 percig sütjük. (Ha jönnek a buborékok, felfújja a tésztát akkor jó.) Utána egymásra tesszük a megsült tortillákat és egy pizza vágó segítségével elfelezzük a tésztákat majd addig felezzük őket míg ki nem jött az összes háromszög. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 7-12 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem ez a módszer jött be legjobban.)
- A másik módszer:A tésztát kinyújtjuk egy nagy téglalap alakra szintén 1 mm vékonyra, majd lekenjük olivaolaj és fűszerek keverékével. (Itt bárhogy fűszerezhetjük ahogy csak szeretnénk.) Utána egy pizza vágó segítségével párhuzamos sávokra osszuk majd kialakítjuk a háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 5-10 perc alatt ropogósra sütjük.
- Salsa szósz:A vöröshagymát a fokhagymával együtt olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a hámozott paradicsomot, paprikát, kevés jalapeno paprikát és a fűszereket. Adunk hozzá oliva olajat és kb 10 percig fedő alatt “főzzük”. Utána botmixerrel vagy aprítóval átdolgozzuk és kész is.
- Sajtszósz:A tejet a keményítővel elkezdjük egy edénybe folyamatos kevergetés mellett forralni, ahogy elkezd sűrűsödni hozzá adjuk a reszelt cheddar sajtot és a fűszereket. Ha a sajt teljesen elolvadt kész is. (Tejjel higíthatjuk ha szükséges.)