Kovászos lángos
A nyár elengedhetetlen finomsága a lángos, nem a legegészségesebb étel, de kovásszal nem annyira nehéz a gyomornak. (Mi ezt tapasztaltuk.)
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 1 dl natúr joghurt vagy tejföl
- 150 g kovász
- 1 db tojás
- 1 tk cukor
- 1 kk só
- 500 g liszt
Elkészítés
- Az összetevőket kidagasztjuk. Majd pihentetjük 1 órát, kiolajozott kelesztő tálba.
- 45 percenként 3* meghajtogatjuk a tésztát szirom hajtogatással.
- A 3. hajtogatás után hagyjuk 2 órát meleg helyen kelni, majd tegyük be a hűtőbe további 10-12 órára.
- 10-12 óra hűtős kelesztés után hagyjuk 2 órát a konyhapulton temperálódni.
- Osszuk a tésztánkat kb 150 grammos gombócokra, attól függően ki mekkora lángost szeretne sütni. Majd takarjuk le konyharuhával a gombócokat és hagyjuk még 2-3 órát pihenni.
- Hevítsük fel egy serpenyőbe az olajat.
- Formázzuk meg olajos kézzel a lángosokat, ki milyen vastagon szereti.
- Majd tegyük a forró olajba és süssük oldalanként pár percet, míg színt nem kap.
- Tálaljuk simán vagy tejföllel, sajttal ki hogy szereti.