Kovászos mákos babka
Kovászos erdei gyümölcsös mákos babka, más néven jeruzsálemi kalács. Nagyon finom puha és az ízesítésben a variációk végtelenek. Fogok több ízesítéssel is készíteni.
Hozzávalók
Tészta
Töltelék
- 100 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 70 g málna vagy erdei gyümölcs szörp
- 25 g keményítő
- 100 g habtejszín
Cukorszirup
- 40 g cukor
- 30 g víz
Elkészítés
- Összeöntjük az összetevőket.
- Kidagasztjuk a tésztát.
- Pihentetjük 1 órát.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát, én egy laminálást csináltam.
- pihentetjük 1 órát.
- Meghajtogatjuk másodszor is a tésztát, majd ismét pihentetjük 1 órát.
- Elvégezzük az utolsó hajtogatást sziromhajtogatással.
- Hagyjuk kelni meleg helyen kb 2 órát.
- Majd nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát és kenjük meg a töltelékkel, tekerjük fel, mint a csigát és függőlegesen vágjuk félbe a rudat és fonjuk össze úgy, hogy a töltelék felfele legyen. Tegyük be a formába.
- Ha aznap szeretnénk megsütni, hagyjuk meleg helyen kelni a formában letakarva kb 4-6 órát.Ha csak másnap szeretnénk sütni akkor tegyük hűtőbe éjszakára.
- Sütés előtt kenjük le 1 tojás és egy korty tej keverékével. És én virágspriccelővel meg szoktam vízzel is spriccelni.
- Előmelegített alsó felső sütési programon 180 fokon süssük kb 40-45 percet. Én a sütőbe is szoktam párásítani.
- Ha megsült a babka még forrón kenjük le és locsoljuk meg cukorsziruppal. Én 40 g cukrot főztem fel 30 g vízzel. Ez szép fényt fog adni a tésztánknak és nagyon puha is lesz. Hagyjuk, hogy a tészta jól beigya és kihűljön.