Kovász fajták

Az édes kovász annyiban különbözik a savanyútól, hogy adunk hozzá cukrot. Akkor használjuk legfőképp, ha csökkenteni akarjuk a savasságot. Az édes kovász erősebb gluténszerkezetet hoz létre. Nagyon sűrű kovász. Ajánlott például fánkok, péksüteményekhez. Kinézetre olyan mint a savanyú társa, de a tészta szerkezetében más lesz.

Édesebb kenyeret a következő kovászokkal érhetünk el:

1. Fehér kovász frissítés:
– 25 g anyakovász
– 100 g fehér liszt
– 100 g víz (36 fokos)

2. Csokoládés kovász frissítés:
– 25 g anyakovász
– 75 g fehér liszt
– 25 g bio nyers kakaópor
– 100 g víz
– 10 g nádcukor

Savanyú kovász

A savanyú kovász sűrűbb és savas.

Savanyúbb kenyeret a következő kovászokkal érhetünk el:

1. Savanyú teljes kiőrlésű kovász frissítése:
– 30 g anyakovász
– 100 g teljes kiőrlésű liszt
– 60 g víz

2. Rozs kovász frissítése:
– 25 g rozs anyakovász
– 100 g rozsliszt
– 70 g víz

Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close